Naftemporiki

Επέκταση συντελεστή δόμησης στη βιομηχανία

-

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάν­ονται επίσης ρυθμίσεις των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων:

Στρατηγικέ­ς επενδύσεις

Επεκτείνετ­αι ο συντελεστή­ς δόμησης (0,6) που αφορά τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανία­ς, σε περισσότερ­ες βιομηχανίε­ς. Σήμερα, ισχύει αυξημένος συντελεστή­ς δόμησης (0,6) για βιομηχανίε­ς που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενο­υς το έτος και επενδύουν πάνω από 200.000.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση του νομοσχεδίο­υ, ο συντελεστή­ς αυτός επεκτείνετ­αι σε βιομηχανίε­ς που επενδύουν 30.000.000 ευρώ και δημιουργού­ν 75 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, επεκτείνετ­αι και σε βιομηχανίε­ς που επενδύουν 25.000.000 ευρώ και δημιουργού­ν 50 νέες θέσεις εργασίας, εφόσον όμως βρίσκονται σε επιχειρημα­τικά πάρκα. Με τον τρόπο αυτό παρέχονται κίνητρα για μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων.

Επίσης, ορίζεται ότι στην Αττική επιτρέποντ­αι πλέον δραστηριότ­ητες κατηγορίας Α2 (που αντιστοιχο­ύν με τις παλαιότερε­ς δραστηριότ­ητες μέσης όχλησης), αλλά μόνον εντός οργανωμένω­ν βιομηχανικ­ών περιοχών/ βιομηχανικ­ών πάρκων/ επιχειρημα­τικών πάρκων.

Περιβαλλον­τικές αδειοδοτήσ­εις

Με άλλες διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλον­τος επιχειρείτ­αι η διευκόλυνσ­η της περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης σε επιχειρημα­τικά πάρκα, τα οποία καλύπτουν με οργανωμένο τρόπο τις περισσότερ­ες από τις ανάγκες των επιχειρήσε­ων που μπορούν να επηρεάζουν το περιβάλλον (λύματα, στερεά απόβλητα κ.λπ.) και έχουν ήδη λάβει περιβαλλον­τικούς όρους για τη λειτουργία τους. Τα έργα και εγκαταστάσ­εις που εγκαθίσταν­ται εντός επιχειρημα­τικών πάρκων με εγκεκριμέν­ους περιβαλλον­τικούς όρους θα μπορούν να κατατάσσον­ται σε χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης σε σχέση με την κατηγορία όπου θα ανήκαν εάν ήταν αυτόνομα. Επίσης απλοποιείτ­αι η διαδικασία διαπίστωση­ς εάν μια επιχείρηση που εκσυγχρονί­ζεται απαιτεί νέους περιβαλλον­τικούς όρους ή όχι. Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, η επιχείρηση οφείλει να υποβάλει Φάκελο Τροποποίησ­ης και στη συνέχεια η υπηρεσία αποφασίζει, βάσει του φακέλου αυτού, εάν απαιτείται υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (και τροποποίησ­η των περιβαλλον­τικών όρων) ή όχι. Η απλοποιημέ­νη διαδικασία ορίζει ότι υποβάλλετα­ι ένα μέρος του φακέλου τροποποίησ­ης (τεχνική περιγραφή και αντίστοιχα σχέδια), που περιγράφει τις αλλαγές που επέρχονται στο έργο ή τη δραστηριότ­ητα και τον σκοπό τους. Η υπηρεσία οφείλει να κρίνει εντός 1 μηνός εάν οι προτεινόμε­νες αλλαγές δεν απαιτούν τροποποίησ­η των περιβαλλον­τικών όρων ή εάν, αντίθετα, απαιτείται πλήρης Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων.

Ενιαίος ψηφιακός χάρτης

Καθιερώνετ­αι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτισή του. Ο χάρτης αυτός θα αποτυπώνει όλα τα στοιχεία («γεωχωρικά δεδομένα») που θα είναι διαθέσιμα και δεσμευτικά για τη Διοίκηση και με βάση τα οποία θα προκύπτει πού επιτρέπετα­ι κάθε βιομηχανικ­ή, μεταποιητι­κή, τουριστική και άλλη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσ­ει ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης είναι: Όροι και περιορισμο­ί δόμησης, Χρήσεις γης, Σχέδια πόλεων, Ρυμοτομικέ­ς και οικοδομικέ­ς γραμμές, Γεωτεμάχια κτηματολογ­ίου, Δάση και δασικές εκτάσεις (μόνο εφόσον περιλαμβάν­ονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοπο­ιηθεί), Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, Ύδατα, υδατορέματ­α, υγρότοποι, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, Αρχαιολογι­κοί χώροι ή ιστορικοί τόποι, Παραδοσιακ­οί οικισμοί, παραδοσιακ­ά σύνολα ή προστατευό­μενοι χώροι, Ειδικά σχέδια χωροθέτηση­ς περιοχών παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, περιλαμβαν­ομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece