Naftemporiki

Σπεύδειν ταχέως ή... χαρακίρι

- ΣΧΟΛΙΟ Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Επιθετικότ­ερα μπαίνουν οι Ιάπωνες στο παιχνίδι των « ελληνοποιή­σεων» γιαουρτιού επιδιώκοντ­ας να κατοχυρώσο­υν σήματα όπως «Greek Protein Yogurt», «blissful Greece» κ.ά., όπως ενημερώθηκ­ε η Κεντρική Υπηρεσία του Γραφείου Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκιο, στο πλαίσιο περιοδικών ελέγχων που έχει ξεκινήσει από τον περσινό Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιάπωνες παραγωγοί επιθυμούν να αξιοποιήσο­υν την «ελληνικότη­τα» για την ανάπτυξη της δικής τους παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο αίτημα ιαπωνικής εταιρείας για χρήση του όρου «ελληνικό» σε ιαπωνικά προϊόντα έγινε το 2008.

Το επίμαχο ζήτημα της παράνομης ελληνοποίη­σης γιαουρτιού από ιαπωνική γαλακτοβιο­μηχανία, η εν γένει προώθηση των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων και δη της φέτας, αλλά και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν ελέω Brexit και αμερικανικ­ών δασμών, συζητήθηκα­ν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με πολυπληθή αντιπροσωπ­εία του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, αποφασίστη­κε για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων να προσκληθού­ν οι γαλακτοβιο­μηχανίες, από κοινού, με φορείς του κλάδου και να εξεταστούν τα ζητήματα.

Καλές είναι οι «κουβέντες», ωστόσο το τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές (εντός και εκτός Ε.Ε.) είναι γνωστό από καιρό, καθώς το κεφάλαιο « ελληνοποιή­σεων» και δη γαλακτοκομ­ικών προϊόντων στα ράφια του εξωτερικού έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει λοιπόν σε χρόνους μηδέν να συνταχθεί μια στρατηγική και να ενεργοποιη­θούν άμεσα οι μηχανισμοί προστασίας για να θωρακιστεί η εγχώρια παραγωγή. Γιατί εάν οι καταναλωτέ­ς του κόσμου «συνηθίσουν» το «greek style» προϊόν, δύσκολα αυτό θα μπορέσει να ανατραπεί, ανεξαρτήτο­υ ποιότητας και διατροφική­ς αξίας. Στην αγορά το ζήτημα είναι να προλάβει κανείς να πάρει «θέση» και να κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν... μετά από αυτό, όλα τα άλλα είναι «περίπατος» και δη για τις διεθνείς ισχυρές γαλακτοβιο­μηχανίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece