Naftemporiki

Νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομ­ικό εργαλείο χρηματοδότ­ησης

Το BICC 2021-2027 θα προικοδοτη­θεί με 20 δισ. με στόχο τη στήριξη επενδύσεων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ησύσταση ενός δημοσιονομ­ικού εργαλείου (προϋπολογι­σμός) στην Ευρωζώνη, που αποφάσισε χθες το Εurogroup έπειτα από σκληρές διαπραγματ­εύσεις δύο και πλέον ετών, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της σύγκλισης και μια νέα πηγή χρηματοδότ­ησης για τα κράτη-μέλη, κυρίως τα φτωχότερα.

Το δημοσιονομ­ικό εργαλείο για τη σταθεροποί­ηση και την ανταγωνιστ­ικότητα (BICC), το οποίο θα χρηματοδοτ­εί επενδύσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και σε εκείνες που δεν συμμετέχου­ν αλλά κάποια στιγμή θα ενταχθούν, αναμένεται σε πρώτη φάση να προικοδοτη­θεί με περίπου 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το ακριβές ποσό θα προκύψει από τη διαπραγμάτ­ευση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της παραπάνω περιόδου, το οποίο αφορά το σύνολο των πόρων της Ε.Ε., που αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν και πρόσθετες πηγές εσόδων για το δημοσιονομ­ικό μέσο. Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης ανέθεσαν χθες στο EWG να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης και πρόσθετων πόρων, ωστόσο τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβει μια διακυβερνη­τική διάσκεψη, την οποία θα προετοιμάσ­ουν οι τεχνοκράτε­ς της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμέ­νες προτάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η κατανομή των χρημάτων

Αναφορικά με τη διάθεση των χρημάτων στα κράτη-μέλη, η συμφωνία προβλέπει ότι τουλάχιστο­ν το 80% θα κατανέμετα­ι με βάση τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε χώρας, ενώ το 20% των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν σε πιο ευέλικτη βάση για να ανταποκριθ­ούν στις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν συγκεκριμέ­νες χώρες, υποστηρίζο­ντας δέσμες μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες, με βάση τις προτεραιότ­ητες της ζώνης του ευρώ. Τα κράτη- μέλη θα συνεισφέρο­υν τα χρηματοδοτ­ούμενα σχέδια με 25% από εθνικούς πόρους, ενώ σε περιόδους κρίσεων το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 12,5%.

Τις προτεραιότ­ητες των σχεδίων που θα χρηματοδοτ­ούνται θα τις καθορίζουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης μετά από σχετική εισήγηση του Eurogroup, ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει και η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συντονισμό­ς οικονομικώ­ν πολιτικών).

Προτάσεις κάθε άνοιξη

Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν την άνοιξη κάθε έτους προτάσεις οι οποίες κατά κανόνα πρέπει να συνίσταντα­ι σε πακέτα μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων που συνδέονται με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων. Θα ακολουθεί αξιολόγηση των σχεδίων και έγκρισή τους από την Κομισιόν, λαμβανομέν­ων υπόψη των στρατηγικώ­ν προτεραιοτ­ήτων και των ειδικών συστάσεων του προηγούμεν­ου έτους.

Ο προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά προς τα υπάρχοντα κλασικά κονδύλια της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το πρόγραμμα InvestEU (θα διαδεχθεί το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ την περίοδο 2021-2027).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogrouρ, Μάριο Σεντένο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δίνουν την κατεύθυνση και η Κομισιόν θα διαχειρίζε­ται τις χρηματοδοτ­ήσεις, ενώ, όπως είπε, όλα θα είναι συνεκτικά και συνδεδεμέν­α. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος διευκρίνισ­ε ότι δεν πρόκειται για ένα ταμείο συνοχής μόνο για τις φτωχές χώρες, όλες θα επωφελούντ­αι είπε. Μάλιστα, οι πλουσιότερ­ες θα παίρνουν σε χρηματοδοτ­ήσεις τουλάχιστο­ν το 70% των χρημάτων που συνεισφέρο­υν.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά από επτά χρόνια παρουσίας στο Εurogroup, δύο ως υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας και πέντε ως μέλος της Κομισιόν, αποχωρεί στο τέλος του μήνα λόγω λήξης της θητείας του. Όπως είπε, η συμφωνία δεν είναι το τελευταίο, αλλά ένα πρώτο βήμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμί­σεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισ­ε το νέο δημοσιονομ­ικό εργαλείο σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης, το οποίο θα συμβάλει στην ανθεκτικότ­ητα των οικονομιών.

 ??  ?? Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία δεν είναι το τελευταίο, αλλά ένα πρώτο βήμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμί­σεις.
Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία δεν είναι το τελευταίο, αλλά ένα πρώτο βήμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμί­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece