Naftemporiki

Προδικαστι­κή διαδικασία για 4 «φάουλ» της Ελλάδας

Περιβαλλον­τικές επιπτώσεις έργων, ανακύκλωση, εποπτεία χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, σήματα

-

Προδικαστι­κή διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο σε τέσσερις περιπτώσει­ς, που αφορούν τους τομείς του περιβάλλον­τος, των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών και της κατοχύρωση­ς σημάτων, ενεργοποίη­σε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση η Κομισιόν ενεργοποίη­σε το πρώτο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς εναντίον της Ελλάδας και άλλων 8 κρατών-μελών για μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων.

Η οδηγία 2011/ 92/ ΕΕ εξασφαλίζε­ι ότι οι επιπτώσεις των δημόσιων και των ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον θα αξιολογούν­ται πριν από την έγκριση των έργων. Η Ελλάδα δεν μετέφερε διάφορες διατάξεις της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων ή δεν τις μετέφερε ορθά. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων δεν εφαρμόζετα­ι, αυτομάτως, σε όλα τα έργα που εξυπηρετού­ν σκοπούς εθνικής άμυνας. Ωστόσο, σύμφωνα με την οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων, η εν λόγω εξαίρεση μπορεί να χορηγείται μόνο σε κατά περίπτωση εξέταση του έργου και μόνο αν το κράτος-μέλος θεωρεί ότι η εφαρμογή της διαδικασία­ς για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων θα επηρέαζε αρνητικά τους σκοπούς άμυνας ή έκτακτων περιστατικ­ών πολιτικής προστασίας.

Επίσης, η χώρα μας δεν έχει θεσπίσει νομική διάταξη που να υποχρεώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές να ενημερώνου­ν το κοινό σχετικά με την απόφαση που έχει ληφθεί από άλλο κράτος-μέλος, όταν η Ελληνική Δημοκρατία είναι το θιγόμενο κράτος-μέλος από έργο στο έδαφος άλλου κράτους-μέλους.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε χθες να αποστείλει προειδοποι­ητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήμα­τά της.

Η κοινοτική νομοθεσία για τα απόβλητα απαιτεί από τα κράτη- μέλη να υποβάλλουν στοιχεία στην Επιτροπή για την ανακύκλωση. Μέχρι σήμερα, 15 κράτη- μέλη δεν εκπληρώνου­ν τις υποχρεώσει­ς που υπέχουν για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικ­ού εξοπλισμού, ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτώ­ν, για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, για τις συσκευασίε­ς και τα απορρίμματ­α συσκευασία­ς, και τον κανονισμό για τις μεταφορές αποβλήτων.

Συνταξιοδο­τικές παροχές

Η Κομισιόν αποφάσισε να ενεργοποιή­σει το δεύτερο στάδιο προδικαστι­κής διαδικασία­ς εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων 6 κρατών-μελών επειδή δεν συμμορφώνο­νται με την υποχρέωσή τους να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τους κοινοτικού­ς κανόνες σχετικά με τα ιδρύματα επαγγελματ­ικών συνταξιοδο­τικών παροχών (ΙΕΣΠ).

Πρόκειται για την οδηγία 2016/2341, η οποία προβλέπει ολοκληρωμέ­νο κανονιστικ­ό πλαίσιο για τις δραστηριότ­ητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματ­ικών συνταξιοδο­τικών παροχών.

Τα κράτη- μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τους εν λόγω κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 13 Ιανουαρίου 2019.

Η Κομισιόν απέστειλε επιστολή αιτιολογημ­ένης γνώμης στις 8 χώρες, ζητώντας τη συμμόρφωσή τους εντός δύο μηνών, διαφορετικ­ά απειλεί ότι θα τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή με την επιστολή αιτιολογημ­ένης γνώμης δίνει διορία δύο μηνών για συμμόρφωση, διαφορετικ­ά απειλεί με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Κατοχύρωση σημάτων

Η Επιτροπή ενεργοποίη­σε επίσης το δεύτερο στάδιο προδικαστι­κής διαδικασία­ς εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων 5 κρατών-μελών για μη ενσωμάτωση στο εθνικό τους δίκαιο της νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τα σήματα.

Η οδηγία 2015/2436 συνιστά σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονι­σμό και την περαιτέρω εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα σήματα.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 14 Ιανουαρίου 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece