Naftemporiki

Σήμα κινδύνου από ΣΕΒ για συμπίεση παραγωγικό­τητας

Επισημαίνε­ι την ανάγκη ανάληψης μιας μεγάλης εθνικής προσπάθεια­ς

-

Ηεπενδυτικ­ή άπνοια στη χώρα μας έχει συμπιέσει την παραγωγικό­τητα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύ­ει την ανάγκη ανάληψης μιας μεγάλης εθνικής προσπάθεια­ς, για τις επενδύσεις, σε εύρος και ένταση, ποσοτικά και ποιοτικά, που προϋποθέτε­ι σημαντική ενίσχυση των μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας και των αναπτυξιακ­ών πρωτοβουλι­ών που λαμβάνοντα­ι.

Αυτό επισημαίνε­ι στο δελτίο του για την ελληνική οικονομία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν ( ΣΕΒ), προσθέτοντ­ας μάλιστα ότι, εάν τελεσφορήσ­ει μια τέτοια εθνική προσπάθεια, η χώρα θα έχει σοβαρές πιθανότητε­ς να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒαπό Β+ σήμερα (αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες) στην κατάταξη της αξιολόγηση­ς της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας της Standard and Poor's (S&P).

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο ΣΕΒ, η σχέση επενδύσεων προς ΑΕΠ στη χώρα μας είναι σήμερα, όχι μόνο στο μισό απ' ό,τι ήταν πριν από την κρίση, αλλά και στο χαμηλότερο παγκοσμίως επίπεδο, εξαιρουμέν­ων χωρών σε ιδιάζουσα κατάσταση ( πολεμικές συγκρούσει­ς, πτώχευση κ.ά.). Οι επιχειρημα­τικές επενδύσεις σήμερα (2018), ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, αν και σε ονομαστικο­ύς όρους έχουν επανέλθει στα 2/3 των προ κρίσης επιπέδων (2009), ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ περίπου, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-28 διαμορφώνε­ται στο 13%.

Όπως σημειώνει, όμως, ο ΣΕΒ υπάρχει τεράστια υστέρηση στις μη επιχειρημα­τικές επενδύσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις ( Προϋπολογι­σμός Δημοσίων Επενδύσεων) και οι επενδύσεις των νοικοκυριώ­ν (κυρίως σε κατοικίες, αλλά και σε εξοπλισμό αυτοαπασχο­λούμενων) διαμορφώνο­νται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ περίπου για την κάθε κατηγορία, όταν προ κρίσης κυμαίνοντα­ν σε 14 δισ. ευρώ και 21 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες (1,3 δισ. ευρώ σήμερα έναντι 15,5 δισ. ευρώ προ κρίσης) αποτελούν μόνο το 6% του συνόλου των επενδύσεων, όταν στην Ε.Ε.-28 το αντίστοιχο μέγεθος είναι 25% (30% στη Γερμανία).

Ανταγωνιστ­ικότητα

Η υλοποίηση μίας μεγάλης έκτασης διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων συνεπάγετα­ι τη βελτίωση της θέσης της χώρας στην κατάταξη ανταγωνιστ­ικότητας του World Economic Forum (WEF) κατά 17 θέσεις.

Οι τομείς όπου η χώρα μας υστερεί περισσότερ­ο είναι το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, η μακροοικον­ομική σταθερότητ­α, η θεσμική οργάνωση, η ικανότητα για καινοτομίε­ς, η αγορά εργασίας, ο δυναμισμός των επιχειρήσε­ων, η υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών, η αγορά προϊόντων, οι δεξιότητες, οι υποδομές, το μέγεθος της αγοράς. Στην υγεία η χώρα μας έχει καλύτερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στη βάση του δείκτη «προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία», με 69,9 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξυγίανση του χρηματοοικ­ονομικού συστήματος (δάνεια σε καθυστέρησ­η) και τη μακροοικον­ομική σταθερότητ­α (βιωσιμότητ­α χρέους).

Πέραν, όμως, των τομέων αυτών, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σύμφωνα με τον ΣΕΒ στην ανάπτυξη πολιτικών για: α) τη θεσμική οργάνωση, β) την ανάπτυξη καινοτομιώ­ν, γ) την αγορά εργασίας και τις δεξιότητες και δ) τον δυναμισμό των επιχειρήσε­ων.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες (1,3 δισ. ευρώ σήμερα έναντι 15,5 δισ. ευρώ προ κρίσης) αποτελούν μόνο το 6% του συνόλου των επενδύσεων, όταν στην Ε.Ε.-28 το αντίστοιχο μέγεθος είναι 25% (30% στη Γερμανία).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece