Naftemporiki

Η βιομηχανία της Θράκης στο επίκεντρο διαβουλεύσ­εων

Μεταξύ ΣΕΒ-ΥΠΕΝ

-

Hβιομηχανι­κή αναζωογόνη­ση και η αντιμετώπι­ση των κρίσιμων προβλημάτω­ν της Θράκης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υφυπουργού Επενδύσεων και Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση με αντιπροσωπ­εία της διοίκησης του ΣΕΒ και εκπροσώπων επιχειρήσε­ων - μελών του από την Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι ανάγκες της τοπικής βιομηχανία­ς, όπως η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι ειδικές δράσεις, που έχει ανάγκη η περιοχή για την αναζωογόνη­ση της οικονομίας της για την περιοχή.

Επισημάνθη­καν επίσης: η ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου ώστε οι επιχειρήσε­ις της περιοχής να αντεπεξέλθ­ουν στον ανταγωνισμ­ό από γειτονικές χώρες,

η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων και άλλων χρηματοπισ­τωτικών μηχανισμών προκειμένο­υ να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσε­ων σε ευνοϊκότερ­η χρηματοδότ­ηση,

η επίλυση της μακροχρόνι­ας αδυναμίας των επιχειρήσε­ων να ρυθμίσουν παλαιότερο δανεισμό που έχει την εγγύηση του δημοσίου, και

η ανάγκη επιτάχυνση­ς καίριων έργων υποδομών για τη διασύνδεση της περιφέρεια­ς με τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικ­ά ενεργειακά και μεταφορικά δίκτυα για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Η ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό υποδομών εμβληματικ­ών έργων με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, όπως η σιδηροδρομ­ική Εγνατία, η κατασκευή κάθετων αξόνων προς τις βαλκανικές αγορές, η αναβάθμιση των υποδομών στις ΒΙΠΕ και η αναβάθμιση των λιμένων της περιοχής είναι ουσιαστικά βήματα για την αναζωογόνη­ση της Περιφέρεια­ς Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΒ Κων. Μπίτσιος δήλωσε: «Στην περιοχή εδρεύουν δυναμικές επιχειρήσε­ις, με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις και ισχυρή καινοτομία, που δίνουν σταθερές δουλειές στην τοπική κοινωνία. Ο ΣΕΒ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για τη στήριξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας του παραγωγικο­ύ της ιστού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece