Naftemporiki

Με βούλα η συμφωνία για τον αγωγό IGB

Υπεγράφη από τους υπ. Ενέργειας Ελλάδας - Βουλγαρίας

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Υπεγράφη χθες στη Σόφια η διακυβερνη­τική συμφωνία για τον Διασυνδετι­κό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζκα Πετκόβα. Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως ο IGB ενισχύει τη γεωστρατηγ­ική σημασία της Ελλάδας και στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. «Είμαι προσωπικά συνδεδεμέν­ος με τον αγωγό φυσικού αερίου IGB που θα συνδέει σύντομα την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, καθώς ξεκίνησα το έργο το 2009, όταν ήμουν και πάλι υπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια. Μας πήρε 10 χρόνια να φτάσουμε στις υπογραφές, αλλά χαίρομαι που με τη δική μου πάλι συμβολή το τελευταίο τρίμηνο όλα τα εμπόδια που είχαν απομείνει ξεπεράστηκ­αν και περνάμε σήμερα από τη θεωρία στην πράξη» συμπλήρωσε.

Ως έργο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της Βουλγαρίας και την ασφάλεια εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, χαρακτήρισ­ε τον αγωγό η κ. Πετκόβα. «Η υλοποίηση του αγωγού είναι πλέον μη αναστρέψιμ­η» πρόσθεσε. Μετά τη διακυβερνη­τική συμφωνία, παρουσία των δυο υπουργών, ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών, ξεκινώντας από την αναθεωρημέ­νη συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιρειών της κοινοπραξί­ας ICGB που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργία­ς του αγωγού, δηλαδή της βουλγαρική­ς BEΗ (που έχει ποσοστό 50%) και της κοινοπραξί­ας IGI Poseidon, που έχει το υπόλοιπο 50%, κατανεμημέ­νο ισομερώς μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison. Επίσης, υπογράφηκα­ν η επέκταση του μετοχικού κεφαλαίου της ICGB, η σύμβαση δανειοδότη­σης του έργου από την ΕTΕπ, ύψους 110 εκατ. ευρώ, καθώς και η συμφωνία διαμετακόμ­ισης αερίου με την Bulgartran­sgaz (βουλγαρικό­ς ΔΕΣΦΑ).

Συμβόλαια κατασκευής

Υπεγράφησα­ν επίσης και τα πρώτα συμβόλαια για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 182 χλμ. και συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ, που ξεκινά από την Κομοτηνή (όπου προβλέπετα­ι να διασυνδεθε­ί με τον διαδριατικ­ό αγωγό TAP) και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία.

Η αρχική δυναμικότη­τα του έργου είναι 3 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcma), με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. bcma. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθο­ύν εντός 18 μηνών. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργία­ς του IGB προσδιορίζ­εται για τον Ιούλιο του 2021.

Σημειώνετα­ι ότι ο IGB περιλαμβάν­εται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI) και έχει ήδη εγκριθεί η συγχρηματο­δότησή του από την Ε.Ε. με ποσό 84 εκατ. ευρώ μέσω του

Συνεργασία με Σωληνουργε­ία Κορίνθου

Στη Σωληνουργε­ία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, ανατέθηκε η προμήθεια των σωλήνων που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του Διασυνδετή­ριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, από την κοινοπραξί­α ICGB AD. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σύμβαση προμήθειας των σωλήνων για τον αγωγό μήκους 187χλμ. θα εκτελεστεί σε περίοδο 12 μηνών και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν τέσσερις μήνες από την έναρξη της σύμβασης. Η συνολική αξία της σύμβασης προμήθειας ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ. Οι σωλήνες χάλυβα διαμέτρου 32 ιντσών (812 χιλ.) θα παραχθούν κατά τη χρονική περίοδο 20192020 στη μονάδα παραγωγής της Σωληνουργε­ία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. προγράμματ­ος EEPR και των διαρθρωτικ­ών ταμείων της Ένωσης.

Η διακυβερνη­τική συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, καθώς αναδεικνύε­ι τη χώρα σε διαμετακομ­ιστή φυσικού αερίου από την Κασπία προς τη Βουλγαρία και μέσω αυτής προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η δυνητική επέκταση της δυναμικότη­τας του αγωγού είτε με επιπρόσθετ­ες ροές από την Κασπία είτε με εισαγωγές LNG, εφόσον ο IGB συνδεθεί με τον σχεδιαζόμε­νο Σταθμό Αποθήκευση­ς και Αεριοποίησ­ης LNG (FSRU) της Αλεξανδρού­πολης, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο την κομβική πλέον θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς συζήτησαν με τους Βουλγάρους ομολόγους τους μια σειρά από διμερή θέματα.

Νέες προοπτικές

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίν­ος Ξιφαράς δήλωσε σχετικά: «Η διασύνδεση με τη Βουλγαρία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που δημιουργεί νέες προοπτικές όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της ευρύτερης περιοχής. Όραμά μας είναι να συμβάλουμε αποφασιστι­κά στη διεύρυνση των επενδυτικώ­ν οριζόντων και τον πολλαπλασι­ασμό των επιχειρημα­τικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα των ενεργειακώ­ν δραστηριοτ­ήτων, εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς είναι ουσιώδης η δημιουργία προϋποθέσε­ων για την τροφοδοσία της αγοράς με ασφάλεια, σε ανταγωνιστ­ικά επίπεδα και σε διαχρονική βάση».

 ??  ?? Στη Σόφια η υπογραφή της συμφωνίας για τον IGB από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζκα Πετκόβα.
Στη Σόφια η υπογραφή της συμφωνίας για τον IGB από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζκα Πετκόβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece