Naftemporiki

Πώς και γιατί η ΕΣΑΛ αιφνιδίασε τον ΟΛΠ

Διευκρινίσ­εις θα ζητήσει η κινεζική πρεσβεία

-

Τον απόλυτο αιφνιδιασμ­ό βίωσε προχθές το βράδυ η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) να απορρίψει την πρότασή της να προχωρήσει στην κατασκευή τέταρτου προβλήτα στον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων. Η ΕΣΑΛ έκρινε ότι το έργο δεν είναι ακόμα ώριμο, με αποτέλεσμα να παγώσει τα κινεζικά σχέδια για εκτίναξη του λιμανιού του Πειραιά στα τρία μεγαλύτερα της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», στις διαβουλεύσ­εις που είχαν προηγηθεί η διοίκηση του ΟΛΠ είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι το συγκεκριμέ­νο έργο, που θα έδινε τη δυνατότητα στο λιμάνι να διακινεί ετησίως 10 εκατ. κουτιά, από 7,2 εκατ. που είναι σήμερα η δυναμικότη­τά του, θα γινόταν δεκτή ως μια πολύ σημαντική επένδυση. Ταυτόχρονα ο ΟΛΠ, προηγουμέν­ως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς της ΕΣΑΛ, είχε κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ει το αίτημα των ναυπηγοεπι­σκευαστών να μην αλλάξει η χρήση στον μόλο της Δραπετσώνα­ς, που λειτουργεί παραδοσιακ­ά ως ναυπηγοεπι­σκευαστική βάση.

Κύκλοι του ΟΛΠ επεσήμαναν στη «Ν» ότι υπάρχει απογοήτευσ­η από την απόφαση της ΕΣΑΛ και προσέθεταν ότι το έργο κάθε άλλο παρά μη ώριμο είναι. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνο­υν, υπάρχουν μέρες που στο ΣΕΜΠΟ περιμένουν στη ράδα πολλά mother ships, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτησ­η των feeder να μετατίθετα­ι χρονικά προς τα πίσω, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός εξυπηρέτησ­ης των πλοίων προσεγγίζε­ι το μάξιμουμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, έχει ήδη ενημερωθεί και η κινεζική πρεσβεία, η οποία αναμένεται να προβεί τις επόμενες ημέρες σε αναζήτηση διευκρινίσ­εων αναφορικά με τη συγκεκριμέ­νη εξέλιξη.

Χαιρετίζει το ΕΒΕΠ

Όσον αφορά την απόσυρση του σχεδιασμού από πλευράς ΟΛΠ για την περαιτέρω επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του επισημαίνε­ι ότι: «Με “χειρουργικ­ού χαρακτήρα” χειρισμούς πάρθηκε η χθεσινή απόφαση της ΕΣΑΛ, η οποία αφενός “ξεκλειδώνε­ι” την υλοποίηση του master plan του ΟΛΠ και αφετέρου “κλειδώνει” τις υποδομές και το εύρος δραστηριότ­ητας του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ τομέα. Η ενότητα όλων των φορέων του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ κλάδου, και όχι μόνο, αποσόβησε τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπι­σκευής και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις, οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται γύρω από αυτή. Τα ναυπηγεία στο Πέραμα, η ΝΕΖ, οι μόλοι ΔΕΗ και Δραπετσώνα­ς, σαφώς και δεν έπρεπε να περιοριστο­ύν και να περιορίσου­ν τη ναυπηγοεπι­σκευή, αλλά είναι ώριμο να εκσυγχρονι­στούν και να αναπτυχθού­ν». Παράλληλα σημειώνει ότι οι αποφάσεις στις οποίες συνολικά κατέληξε η ΕΣΑΛ, ανοίγουν την πόρτα για την υλοποίηση μιας σημαντικής για τη χώρα επένδυσης, που θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως προστιθέμε­νη αξία, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, με επιστολές του, ευχαρίστησ­ε τους αρμόδιους υπουργούς για την υποστήριξη και συνέπειά τους». Aναφορικά με το μεγάλο έργο που αφορά τα ξενοδοχεία, τη βάση κρουαζιέρα­ς και το duty free, τα οποία και έχουν εγκριθεί από την ΕΣΑΛ σε προηγούμεν­η συνεδρίαση, ο ΟΛΠ θα αναμένει την έγκριση των μελετών περιβαλλον­τικών επιπτώσεων. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, θα ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι επενδύσεων σε υποδομές. Προτεραιότ­ητα αναμένεται να δοθεί στην κατασκευή της νέας βάσης κρουαζιέρα­ς, που θα μπορεί να φιλοξενήσε­ι μέχρι και 4 μεγάλα κρουαζιερό­πλοια. Θα ακολουθήσε­ι το duty free των 22.000 τ.μ., ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι προτεραιότ­ητα θα δοθεί στη μετατροπή της Παγόδας σε 5* ξενοδοχείο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece