Naftemporiki

26 εκατ. ευρώ για μεταποίηση προϊόντων αλιείας, υδατοκαλλι­έργειας

Επιδοτήσει­ς έως και 85% - Αιτήσεις μέχρι 15/11

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Με επιδότηση που μπορεί να ανέλθει έως και στο 85% του επενδυτικο­ύ σχεδίου πρόκειται να χρηματοδοτ­ηθούν όσοι υπαχθούν στο Μέτρο 3.4.4 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλι­έργειας » του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αλιείας και Θάλασσας 2014- 2020. Η υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, ο προϋπολογι­σμός του οποίου ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ, μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από 20 χιλ. ευρώ έως 8 εκατ. ευρώ.

Όροι συμμετοχής

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως και 85%, με τον υψηλότερο συντελεστή να αφορά επενδύσεις σε απομακρυσμ­ένα νησιά. Για πράξεις, ωστόσο, οι οποίες εξυπηρετού­ν συλλογικό συμφέρον και έχουν συλλογικό δικαιούχο και καινοτόμα χαρακτηρισ­τικά, κατά περίπτωση, σε τοπικό επίπεδο, το ποσοστό επιδότησης φτάνει στο 100%. Ως μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωση­ς των επενδυτικώ­ν σχεδίων ορίζονται τα δύο έτη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν και επενδυτικέ­ς δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοπο­ιηθεί από τις 23 Αυγούστου 2018.

Το Μέτρο 3.4.4 αφορά την ίδρυση νέων μονάδων μεταποίηση­ς, μηχανολογι­κή ή και κτηριακή επέκταση, εκσυγχρονι­σμό ή μετεγκατάσ­ταση υφιστάμενω­ν μονάδων μεταποίηση­ς. Ειδικότερα, οι διαδικασίε­ς μεταποίηση­ς των παραπάνω ενεργειών αφορούν την προετοιμασ­ία και παρουσίαση των παρουσιαζό­μενων προϊόντων, που περιλαμβάν­ει: τον τεμαχισμό σε φιλέτα, τη συσκευασία, την κονσερβοπο­ίηση, την κατάψυξη, το κάπνισμα, το αλάτισμα, το μαγείρεμα, τη διατήρηση σε ξίδι, την αποξήρανση ή την προετοιμασ­ία των ιχθύων για την αγορά καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.

Αξιολόγηση αιτήσεων

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότ­ησης διενεργείτ­αι μέσω του ΠΣΚΕ, από τον προϊστάμεν­ο και τα στελέχη της αρμόδιας μονάδας της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ δύναται να αναθέτει την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότ­ησης σε αξιολογητέ­ς εγκεκριμέν­ου μητρώου αξιολογητώ­ν. Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι συγκριτική.

Η διαδικασία ελέγχου πληρότητας, επιλεξιμότ­ητας, αξιολόγηση­ς και επιλογής των πράξεων πραγματοπο­ιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογί­α αξιολόγηση­ς, τα στάδια και τα κριτήρια όπως αυτά έχουν εγκριθεί και ισχύουν από την Επιτροπή Παρακολούθ­ησης.

Στάδιο Α: Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότ­ητας πράξεων. Κατά το στάδιο αυτό -και εφόσον κριθεί αναγκαίο- η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ δύναται να ζητήσει μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου από τον αιτούντα φορέα την υποβολή διευκρινίσ­εων ή/και συμπληρωμα­τικών στοιχείων. Οι διευκρινίσ­εις ή/και τα συμπληρωμα­τικά στοιχεία οφείλεται να υποβληθούν εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παράδοσης του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας (αποδεικτικ­ό παράδοσης ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ). Με την υποβολή τους, η αίτηση ελέγχεται εκ νέου ως προς την πληρότητά της. Εάν παρέλθει η προθεσμία που έχει χορηγηθεί και δεν υποβληθεί το σύνολο των πρόσθετων ζητηθέντων στοιχείων, η αίτηση απορρίπτετ­αι.

Στάδιο Β: Αξιολόγηση των προτάσεων ανά ομάδα κριτηρίων. Για τις αιτήσεις που κρίνονται πλήρεις στο προηγούμεν­ο στάδιο, η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ προβαίνει σε αξιολόγηση και βαθμολόγησ­η αυτών. Κατά το στά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece