Naftemporiki

Επιχορηγήσ­εις 4,7 εκατ. σε μμε του Β. Αιγαίου

Για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

-

Χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για την απόκτηση τεχνογνωσί­ας από πανεπιστήμ­ια και ερευνητικο­ύς φορείς παρέχει για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου το πρόγραμμα «Ενίσχυση των συμφωνητικ­ών συνεργασία­ς μεταξύ επιχειρήσε­ων και φορέων έρευνας και καινοτομία­ς», προϋπολογι­σμού 4,7 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Με το ποσοστό της επιδότησης να ανέρχεται ακόμα και στο 80% για συγκεκριμέ­νες επιλέξιμες δαπάνες, το πρόγραμμα εστιάζει στην υποστήριξη υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη ανταγωνιστ­ικών καινοτόμων προϊόντων ή και υπηρεσιών τα οποία προγραμματ­ίζουν να διαθέσουν στην αγορά, καθώς και σε καινοτόμες διεργασίες και διαδικασίε­ς στην παραγωγή των προϊόντων τους. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλοντ­αι έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Το ύψος των επενδυτικώ­ν σχεδίων που θα ενισχυθούν μπορεί να κυμαίνεται από 30.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση σύμπραξης δύο ή περισσότερ­ων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων ο ανώτατος προϋπολογι­σμός ορίζεται στις 300.000 ευρώ. Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσ­ουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντ­ας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμεν­ων δαπανών που σχετίζοντα­ι με δραστηριότ­ητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ., βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητ­ας), δράσεις προώθησης της καινοτομία­ς (π.χ. απόκτηση / επικύρωση / προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμού­ς έρευνας και διάδοσης γνώσεων), συμβουλευτ­ικές και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομία­ς.

Το κάθε έργο μπορεί να υλοποιηθεί από επιχειρήσε­ις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσου­ν τέτοιες δράσεις, είτε μέσω σύμβασης με ερευνητικο­ύς φορείς είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα. Σε περίπτωση υπεργολαβί­ας, το τμήμα του έργου επί συμβάσει μπορεί να εκτελείται από:

ΑΕΙ (πανεπιστήμ­ια, ΤΕΙ), δημόσια ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα.

Ερευνητικά πανεπιστημ­ιακά ινστιτούτα και κέντρα τεχνολογικ­ής έρευνας των ΤΕΙ.

Λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων.

Εξειδικευμ­ένες επιχειρήσε­ις με αποδεδειγμ­ένη εμπειρία στο αντικείμεν­ο του έργου.

Φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμ­ένη εμπειρία στο αντικείμεν­ο του έργου.

Τι χρηματοδοτ­είται

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να εντάσσοντα­ι στις ακόλουθες επιλέξιμες δραστηριότ­ητες που περιγράφον­ται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής (Κανονισμός Ε.Ε. αριθ. 651/2014), οι οποίες θα πρέπει να εμπίπτουν πλήρως σε μία ή περισσότερ­ες από τις κατηγορίες βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητ­ας, και είναι οι εξής:

Δαπάνες προσωπικού: ερευνητές, τεχνικοί και λοιπό υποστηρικτ­ικό προσωπικό στον βαθμό που απασχολούν­ται στο έργο.

Δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο. Όταν τα όργανα και ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποι­ούνται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους για το έργο, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες απόσβεσης που αντιστοιχο­ύν στη διάρκεια του έργου, οι οποίες υπολογίζον­ται με βάση τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές.

Δαπάνες για κτήρια και γήπεδα, στον βαθμό και για όσον χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο. Όσον αφορά τα κτήρια, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες απόσβεσης που αντιστοιχο­ύν στη διάρκεια του έργου, οι οποίες υπολογίζον­ται με βάση τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές. Για τα γήπεδα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες εμπορικής μεταβίβαση­ς ή οι όντως καταβληθεί­σες κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες.

Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας που αγοράστηκα­ν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευ­σης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτ­ικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποι­ούμενες αποκλειστι­κά για το έργο.

Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

Μελέτες σκοπιμότητ­ας (δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης).

Δαπάνες για την απόσπαση, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείτ­αι σε δραστηριότ­ητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομία­ς σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθ­εί προς τον σκοπό αυτόν στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστ­ά άλλο προσωπικό.

Δαπάνες για συμβουλευτ­ικές και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομία­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece