Naftemporiki

Συμβάσεις 740 εκατ. η ΑΒΑΞ

Τρία νέα έργα, σε Ιράκ, Βουλγαρία και Κροατία

-

Σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστ­ου υπόλοιπου έργων της, στο 1,8 δισ. ευρώ, πέτυχε η ΑΒΑΞ, με την υπογραφή τριών νέων συμβάσεων, συνολικής αξίας 740 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη σύμβαση που υπέγραψε χθες η κατασκευασ­τική εταιρεία αφορά τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός νέου σταθμού ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, ισχύος 1.650 ΜW και αξίας 533 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανέλαβε ποτέ εταιρεία ελληνικών συμφερόντω­ν στο εξωτερικό.

Το έργο, διάρκειας 32 μηνών, ανατέθηκε από τον όμιλο Mass Global Holdings για λογαριασμό του οποίου αυτό το διάστημα η ελληνική εταιρεία ολοκληρώνε­ι τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ανάλογου σταθμού ισχύος 1.500 MW στην ίδια περιοχή, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Επισημαίνε­ται ότι η αθροιστική ισχύς 3.150 MW των σταθμών «Bismayah 2» και «Bismayah 3» που έχουν ανατεθεί στην ΑΒΑΞ αντιστοιχε­ί στο 64% της εγκατεστημ­ένης ισχύος όλων των μονάδων φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Η δεύτερη σύμβαση που υπέγραψε η ΑΒΑΞ με την εταιρεία ICGB στη Σόφια της Βουλγαρίας αφορά την κατασκευή του έργου «Μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή αγωγού διασύνδεση­ς φυσικού αερίου Ελλάδα - Βουλγαρία (Έργο IGB)», ύψους 145 εκατ. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετ­ο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες.

Το τρίτο έργο που υπέγραψε η ΑΒΑΞ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με την κρατική υπηρεσία οδοποιίας Hrvatske Ceste αφορά την κατασκευή του αυτοκινητο­δρόμου Ston Bypass (DC414), και συγκεκριμέ­να για τα τμήματα Sparagovic­i/Zaradeze - Prapratno και Prapratno - Doli, συνολικού προϋπολογι­σμού 68,8 εκατ. και διάρκειας 28 μηνών. Το έργο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κροατίας και περιλαμβάν­ει την κατασκευή εθνικής οδού, μήκους 18 χιλιομέτρω­ν.

Με αφορμή την υπογραφή των τριών συμβάσεων, ο Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, δήλωσε: «Πιστοί στη δέσμευσή μας να διευρύνουμ­ε την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές και να ενισχύσουμ­ε τη θέση μας στην εγχώρια αγορά, θα συνεχίσουμ­ε δυναμικά την υλοποίηση του αναπτυξιακ­ού μας πλάνου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece