Naftemporiki

Πάνω από 250 εκατ. επενδύει η ΤΕΡΝΑ για καθαρή ενέργεια

Ξεκίνησε ήδη τα 9 αιολικά πάρκα στην Εύβοια

-

Στην υλοποίηση νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συνεχίζοντ­ας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο 2019 την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW. Το έργο θα ολοκληρωθε­ί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμώ­ν, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευασ­τούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW. Ο συνολικός προϋπολογι­σμός των επενδύσεων αυτών ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά εντός της διετίας 2021 - 2022.

«Πρωτοπόροι»

Αναφερόμεν­ος στις νέες επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Για περισσότερ­α από 20 χρόνια επενδύουμε συστηματικ­ά στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Είμαστε πρωτοπόροι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στον αγώνα για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκοντ­ας συνεχώς με τις επενδύσεις μας -παρά τα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσ­εις- την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί εδώ και καιρό τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς. Πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και τις τεράστιες προοπτικές της χώρας μας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αποφασίσαμ­ε να προχωρήσου­με σε νέες επενδύσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, ο συνολικός προϋπολογι­σμός των οποίων ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθού­ν οι θεσμικές παρεμβάσει­ς που χρόνια τώρα εκκρεμούν, προκειμένο­υ να υλοποιήσου­με επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογι­σμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποθήκευση­ς ενέργειας μέσω αντλησιοτα­μίευσης, δημιουργών­τας εκατοντάδε­ς νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις καθόλα ώριμες κι έτοιμες να υλοποιηθού­ν άμεσα. Εδώ και δεκαετίες πιστεύουμε και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προσελκύον­τας τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροπαρ­αγωγή από ΑΠΕ, τις διασυνδέσε­ις και την αποθήκευση με μεθόδους που εμπεριέχου­ν μεγάλη εγχώρια προστιθέμε­νη αξία, προς όφελος του περιβάλλον­τος, της απασχόληση­ς, της ανάπτυξης και της εθνικής ενεργειακή­ς ασφάλειας κι αυτάρκειας».

Υπενθυμίζε­ται ότι πρόσφατα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας (ισχύος 158 MW), ενώ ολοκληρώθη­καν επιτυχώς οι διαδικασίε­ς για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας (ισχύος 200 MW), με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ να φτάνει τα 651 ΜW.

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζ­ει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσ­ει 1.512 MW εγκαταστάσ­εων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμέ­να, ο όμιλος έχει εγκαταστήσ­ει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσε­ι το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece