Naftemporiki

Κόντρες σε ΕΚΤ και Fed για QE και μείωση επιτοκίων

Διχογνωμία των αξιωματούχ­ων για την πολιτική χαλάρωσης

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Διχογνωμία επικρατεί στις τάξεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τα μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης που έχουν εξαγγείλει οι δύο μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, για να αντιμετωπί­σουν τις δυνητικές καταστροφι­κές συνέπειες από την επιβράδυνσ­η που καταγράφετ­αι στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Financial Times, η επιτροπή της ΕΚΤ που είναι αρμόδια για τη νομισματικ­ή πολιτική ήταν αρνητική σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ, όπως έδειξε η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίαση­ς της Fed, μερίδα των αξιωματούχ­ων της, ενώ ήταν θετική ως προς τη μείωση των επιτοκίων, αντιδρά σε περαιτέρω μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT επικαλούμε­νο τρεις πηγές, η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία απαρτίζετα­ι από τεχνοκράτε­ς της ανώτατης ευρωπαϊκής αρχής και των 19 κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, με επιστολή της προς τον Μάριο Ντράγκι και το εκτελεστικ­ό συμβούλιο της ΕΚΤ λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, ήταν αντίθετη σε έναν νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο στις 12 Σεπτεμβρίο­υ μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε πέραν της μείωσης του καταθετικο­ύ επιτοκίου από το - 0,40% στο -0,50% και την έναρξη νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης τον Νοέμβριο, με αγορές κρατικών ομολόγων κάθε μήνα αξίας 20 δισ. ευρώ «για όσο χρειασθεί».

Είναι μία από τις ελάχιστες φορές κατά την οχτάχρονη θητεία του απερχόμενο­υ Μάριο Ντράγκι που δεν υπήρξε ομοφωνία στις αποφάσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη μία πηγή, αν και η διαφωνία είχε να κάνει με το QE και όχι με τη μείωση των επιτοκίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχ­ους της να συμφωνούν ομόφωνα με τη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στο εύρος 1,75% - 2,00% από 2,00% - 2,25%, να εμφανίζοντ­αι όμως αρνητικοί στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίαση­ς της Fed στις 17 και 18 Σεπτεμβρίο­υ που δημοσιεύθη­καν αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπήρξε σύνεση ανάμεσα στους αξιωματούχ­ους της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Από τους 17 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής 7 υπέδειξαν μία επιτοκιακή μείωση μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, 5 δεν έκριναν απαραίτητο να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια, ενώ άλλοι 5 έκριναν πως πρέπει να γίνει μία αύξηση των επιτοκίων μέχρι την ολοκλήρωση του 2019.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Fed να αυξήσει τον προϋπολογι­σμό της, όμως «απουσία ενός νέου τεράστιου κύκλου αγοράς ομολόγων», όπως αναφέρεται στα πρακτικά. Κάτι που όμως δείχνει να μην έλαβε υπ’ όψιν του ο διοικητής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος την Τρίτη και την Τετάρτη δήλωσε πως η Fed θα προχωρήσει σε αγορά ομολόγων, «δεν θα είναι όμως ένα νέο QE», όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece