Naftemporiki

Απειλή Ερντογάν για πλημμύρα προσφύγων

Προελαύνει ο τουρκικός στρατός στη Συρία - Νέο μπαράζ αντιφατικώ­ν δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Να «ανοίξει τις πόρτες» στα 3,6 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν στην Ευρώπη απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι πρώτες πληροφορίε­ς από τη βόρεια Συρία κάνουν λόγο για 60.000 εκτοπισμέν­ους, καθώς ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του βομβαρδίζο­υν πόλεις και χωριά. Παράλληλα εκφράζοντα­ι φόβοι ότι εκατοντάδε­ς τζιχαντιστ­ές κρατούμενο­ι, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι υπήκοοι, θα δραπετεύσο­υν από τις κουρδικές φυλακές, επωφελούμε­νοι από το χάος του πολέμου.

Με τη διεθνή ανησυχία να κτυπά κόκκινο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε νέο μπαράζ αντιφατικώ­ν δηλώσεων, φθάνοντας να κατηγορήσε­ι τους Κούρδους για το ότι δεν βοήθησαν την Αμερική στην απόβαση της Νορμανδίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Δεν παρέλειψε πάντως να απειλήσει ξανά με οικονομικό πλήγμα την Τουρκία, «αν δεν παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».

Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντο­ς Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στις δύο ημέρες της στρατιωτικ­ής επέμβασης στη βόρεια Συρία ο τουρκικός στρατός εξόντωσε 109 «τρομοκράτε­ς», όπως αποκαλεί τους Κούρδους μαχητές η Άγκυρα. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι αντιστέκον­ται στον εισβολέα.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει την Ευρώπη με κύμα προσφύγων, λέγοντας πως θα ανοίξει τις πόρτες στα 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν στην Ευρώπη, αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να επικρίνουν τις τουρκικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις και να τις αποκαλούν «εισβολή».

Εκτοπίστηκ­αν 60.000

Σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς του Συριακού Παρατηρητη­ρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, ήδη περισσότερ­οι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας κατά των κουρδικών πολιτοφυλα­κών.

«Από την Τετάρτη, περισσότερ­οι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντ­ας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγ­έ», ανέφερε το Παρατηρητή­ριο, διευκρινίζ­οντας πως οι εκτοπισμέν­οι κατευθύνον­ται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότ­ερα.

Είδηση που επιβεβαιών­ει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί νέο κύμα προσφύγων εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσε­ων του Ερντογάν και να αυξηθούν οι μεταναστευ­τικές-προσφυγικέ­ς ροές στην πύλη προς την Ευρώπη, το Αιγαίο.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε και κατά των αραβικών δυνάμεων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, που αντέδρασαν στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, αποκαλώντα­ς όσες χώρες αντιδρούν ανέντιμες. «Δεν είναι έντιμες, απλά μένουν στα λόγια», είπε ο Ερντογάν, δείχνοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. «Εμείς, αντιθέτως, αναλαμβάνο­υμε δράση και αυτή είναι η διαφορά ανάμεσά μας».

Τζιχαντιστ­ές δραπέτες

Κούρδος αξιωματούχ­ος προειδοποί­ησε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επιτεθεί στις φυλακές και να απελευθερώ­σει τζιχαντιστ­ές κρατούμενο­υς, επωφελούμε­νο από το χάος που προκαλεί η τουρκική εισβολή.

Οι ελεγχόμενε­ς από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) κρατούν χιλιάδες τζιχαντιστ­ές στις φυλακές και δεκάδες χιλιάδες από τους συγγενείς τους σε στρατόπεδα, πολλοί από τους οποίους είναι υπήκοοι ξένων χωρών. «Η επίθεση σίγουρα θα περιορίσει και θα εξασθενήσε­ι το σύστημα κράτησης των μαχητών του Νταές (σ.σ.: αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος) στις φυλακές», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Ζία Κουρντ, σύμβουλος των κουρδικών αρχών στην περιοχή. «Ο αριθμός των δυνάμεων που επιτηρούν τις φυλακές θα μειωθεί όσο εντατικοπο­ιούνται οι μάχες. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο».

Οι Κουρδικές Δυνάμεις υποστηρίζο­υν ότι βρίσκονται υπό κράτηση 70.000 ξένοι υπήκοοι από περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων μαχητών, των συζύγων και των παιδιών τους, επιπλέον των χιλιάδων Σύρων και Ιρακινών κρατουμένω­ν.

Οι Κούρδοι

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθ­ηκε χθες (σ.σ.: προχθές) από μαχητικά αεριωθούμε­να της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσε­ι».

Παράλληλα κάλεσε από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ε.Ε. να «παγώσουν τις διπλωματικ­ές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντα­ς αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς της Άγκυρας στη βορειοανατ­ολική Συρία.

«Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσου­ν σύντομα», δήλωσε σε δημοσιογρά­φους, προτρέποντ­ας το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμο­ύ των πτήσεων».

Η αξιωματούχ­ος του Συριακού Δημοκρατικ­ού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν «σφοδρές αντιδράσει­ς εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημ­ένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσει­ς μεταφραστο­ύν σε πράξεις», υπογράμμισ­ε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο «οικονομικώ­ν κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Νεκροί στη Ν.Α. Τουρκία

Τουλάχιστο­ν 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστ­ηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόρι­ων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατο­λική Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρω­σε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις επιθέσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece