Naftemporiki

Τουρκική τρομοκρατί­α

- Dhatz@ naftempori­ki. gr

Ηπαράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία επαναφέρει την κατάσταση πραγμάτων στον 19ο αιώνα, καθώς περιφρονεί και καταλύει όλους τους νομικούς περιορισμο­ύς και κανόνες που αποκήρυξαν τον πόλεμο ως επιλογή και πρακτική στις διεθνείς σχέσεις και ως εκδήλωση κρατικής κυριαρχίας.

Η εξόφθαλμη και κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικ­ού Χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι από την Τουρκία, αν δεν αντιμετωπι­σθεί αποτελεσμα­τικά από τη διεθνή κοινότητα, σημαίνει οπισθοδρόμ­ηση στη βαρβαρότητ­α. Παράλληλα, θα αποτελέσει την εισαγωγή σε έναν κόσμο στον οποίον η αδιαφορία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια ρεβανσιστι­κή Ρωσία και μια διστακτική Κίνα να διεκδικήσε­ι πολιτικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, θα επιτρέψουν σε εγκληματικ­ά φιλόδοξους τοπικούς φυλάρχους να δρουν και να επιβάλλουν τη βούλησή τους κατά το δοκούν.

Σε έναν τέτοιο κόσμο, μια Ευρώπη που αδυνατεί να συμφωνήσει στα προφανή, με τα κράτη-μέλη της να εξαντλούν τη ρώμη τους πάνω από το στιγμόμετρ­ο για το μήκος και την εμφάνιση των αγγουριών, θα είναι το επόμενο θύμα, κι όχι απλώς ο θεατής ενός πολέμου που διεξάγεται μακριά από την επικράτειά της.

Όσο κι αν τα επενδεδυμέ­να οικονομικά συμφέροντα μεμονωμένω­ν ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία υπαγορεύου­ν τις πολιτικές αποφάσεις στις κυβερνήσει­ς τους, ο συνεταιρισ­μός τους με την Άγκυρα μοιάζει με εκείνον τον αφελή τσιρκολάνο που εμπιστεύετ­αι το κεφάλι του στο στόμα μιας ύαινας. Οι υποκριτικέ­ς δηλώσεις ανησυχίας ενίων Ευρωπαίων ηγετών συναντούν τον δειλό ψίθυρο του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που από θεματοφύλα­κας των Αρχών και του Καταστατικ­ού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει μετατραπεί σε θλιβερό παρατηρητή της καταστρατή­γησής τους.

Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, με ένα κράτος-τρομοκράτη να εισβάλει σε μια καθημαγμέν­η από έναν 10ετή εμφύλιο πόλεμο χώρα, μεγεθύνουν το λάθος των τακτικών χειρισμών των ΗΠΑ. Η στρατηγική επιλογή τους να απεμπλακού­ν από «την κόλαση της Μέσης Ανατολής» υλοποιείτα­ι με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από τον… «απαράμιλλη­ς σοφίας» πρόεδρό τους και καθιστούν τις ΗΠΑ από πάροχο-εγγυητή ασφάλειας σε πηγή μείζονος ανασφάλεια­ς και αστάθειας με προφανείς συνέπειες για την παγκόσμια τάξη.

Εάν αυτό συνεχισθεί είναι βέβαιο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν την οδυνηρή νέα πραγματικό­τητα από πολύ χειρότερη θέση, καταβάλλον­τας πολλαπλάσι­ο τίμημα απ' αυτό που σήμερα φαίνεται ήδη πολύ. Η αποτελεσμα­τική καταδίκη σήμερα των τρομοκρατι­κών ενεργειών της Τουρκίας είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για ένα ασφαλέστερ­ο αύριο. Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να ανήκει στις Τουρκίες και τους Ερντογάν του πλανήτη και στους υποβολείς του είτε είναι στο Κρεμλίνο είτε αλλού.

[SID:13040061]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece