Naftemporiki

Να σταλεί στη Βρετανία ο λογαριασμό­ς άτακτου Brexit ζητείοΜακρ­όν

Συνάντηση Τζόνσον-Βαράντκαρ σε «ουδέτερο» έδαφος

-

ΗΒρετανία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα αν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια θέση για το Brexit που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις 27 άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εάν αποφασίσου­ν να κάνουν μια κίνηση που είναι συμβατή με αυτό που θα μπορούσε γίνει δεκτό από τους 27, τότε είναι καλά» είπε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Λιόν. « Εάν δεν θέλουν να κάνουν καμιά κίνηση ή να κάνουν κάτι που δεν είναι αποδεκτό, τότε θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη».

Εν τω μεταξύ, σε « ουδέτερο » έδαφος, σε κάποιο μέρος της βορειοδυτι­κής Αγγλίας, το οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ επέλεξε να κρατήσει μυστικό, συναντήθηκ­αν ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ, σε μία ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό για το Brexit και τη Βόρεια Ιρλανδία, αφότου οι διαπραγματ­εύσεις στις Βρυξέλλες φαίνεται να λήγουν άδοξα στις Βρυξέλλες.

Έπειτα από κενές υποσχέσεις, μία αλλαγή σκυτάλης στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, απειλές, καθυστερήσ­εις, αλληλοκατη­γορίες και άλλα παρόμοια που συνθέτουν το δράμα του Brexit, οι διαπραγματ­εύσεις βρίσκονται -για μία ακόμη φορά- στην τελική ευθεία εν όψει της κρίσιμης συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Τα σκληρά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργ­ός δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει πώς οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να δώσουν τη συγκατάθεσ­ή τους σε ρυθμίσεις για να αποφευχθού­ν σκληρά σύνορα.

Τόνισε, ωστόσο, όπως έκανε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ στις αρχές της εβδομάδας, ότι το μεγάλο αγκάθι στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον αποτελεί το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να εγκαταλείψ­ει την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτελέσει μέρος της τελωνειακή­ς ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέρος της συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά αρνήθηκε και τη δημοσιογρα­φική κάλυψη, επιμένει ότι η συμφωνία παραμένει δυνατή.

[SID:13040665]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece