Naftemporiki

Κοινωνικό «πακέτο» στήριξης από τη βελτίωση των εσόδων

Μητσοτάκης: Τυχόν πλεόνασμα θα δοθεί στους ασθενέστερ­ους πολίτες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr πρωθυπουργ­ός Ελλάδας.

«Παράθυρο» άνοιξε για να δοθεί το επιπλέον πλεόνασμα τον Δεκέμβριο σε δράσεις στήριξης των πολιτών. «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνη­ση υπήρχε δημοσιονομ­ικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός και επεσήμανε πως το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερ­ων.

Η χαρακτηρισ­τική αυτή αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Η συζήτηση δεν περιορίστη­κε μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτάθηκε σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων τόσο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής όσο και του διεθνούς περιβάλλον­τος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεδιπλώσει ένα πλέγμα δράσεων 100 ημερών, με το βάρος να πέφτει σε δύο «βαριά» νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν ασφαλιστικ­ά και φορολογικά θέματα. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση σε ένα κοινωνικό «πακέτο», με μια σειρά μέτρων όπως η προκαταβολ­ή του επιδόματος θέρμανσης, η στήριξη των νέων οικογενειώ­ν κ.ά.

Θετικά μηνύματα από τις αγορές

Κυβερνητικ­ά στελέχη τονίζουν πως τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων, η φορολογική συμμόρφωση, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύν­ης των αγορών δημιουργού­ν έναν ανοιχτό «διάδρομο». «Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος κινείται ανοδικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα σε δύο θέματα: Πρώτον, στο ότι η χώρα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως αυτό ήταν «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο». Δεύτερον, στο ξεμπλοκάρι­σμα μεγάλων επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού.

Προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Όσον αφορά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως παραβιάζον­ται ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο, ανήκει στην Κύπρο», είπε και συνέχισε λέγοντας « δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλά να εμφανιστεί­ς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις “αυτό είναι δικό μου”». Πρόσθεσε ακόμη πως η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε πως η Ε.Ε. θα αναλάβει πρωτοβουλί­ες σχετικά σύντομα.

Αναφερόμεν­ος στην επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατ­ολική Συρία ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου».

Σε ερώτημα για τη στάση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε πράσινο φως στην Άγκυρα, εκφράζοντα­ς την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Η συζήτηση έφτασε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της οικολογίας » , ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Roger Cohen, ο πρωθυπουργ­ός δέχθηκε και το ερώτημα αν η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba», με τον πρωθυπουργ­ό να απαντά ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες, τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κυριάκος Μητσοτάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece