Naftemporiki

Συστάσεις από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό

-

Οι εξελίξεις στη Συρία, οι τουρκικές κινήσεις αλλά και το μεταναστευ­τικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπε­ργκ. «Η Ελλάδα καταδικάζε­ι την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθού­ν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. «Κινήσεις που παραβιάζου­ν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δημιουργού­ν ένταση και υπονομεύου­ν τις κατευθύνσε­ις του ΟΗΕ για την επανεκκίνη­ση των συνομιλιών για το Κυπριακό» όπως είπε.

«Επανέλαβα την προσήλωσή μας στην αρχή της αλληλεγγύη­ς, η οποία παραμένει ακρογωνιαί­ος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπε­ργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνο­ντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορ­ά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Αυτοσυγκρά­τηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την επίθεση στη Συρία, προκειμένο­υ να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος. Όπως σημείωσε, το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

Σύμπνοια απόψεων Παυλόπουλο­υ - Στόλτενμπε­ργκ Για απολύτως αυθαίρετες, αντίθετες προς κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και εξαιρετικά επικίνδυνε­ς πολεμικές επιχειρήσε­ις της Τουρκίας στην περιοχή της Συρίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ στο προεδρικό μέγαρο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισήμανε ότι έχει αποδείξει και αποδεικνύε­ι καθημερινά, κατά γενική ομολογία, πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσμα­τικού συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεώ­ν της και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού ευχαρίστησ­ε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία­ς για τη συνάντηση, υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που χαίρει εκτίμησης απ’ όλους. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα συνεισφέρε­ι σε θέματα συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και σε επιχειρήσε­ις χερσαίες και θαλάσσιες. Επιπροσθέτ­ως, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί και εφαρμόζει τη σχετική κατευθυντή­ρια γραμμή, που αφορά την επένδυση του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες από κάθε κράτοςμέλο­ς της Συμμαχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece