Naftemporiki

Καθησυχάζε­ι η EΝΙ για τις γεωτρήσεις

Ικανοποίησ­η Αναστασιάδ­η για την απόφαση σχετικά με τα Βαρώσια

-

ΗENI δεν ανησυχεί για την κλιμακούμε­νη ένταση ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία και θα προσπαθήσε­ι να μείνει μακριά από την όποια διαμάχη. Αυτό σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογρά­φους σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Δεν ανησυχώ. Εάν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα προχωρήσω στη γεώτρηση. Σίγουρα δεν θέλω να προκαλέσω πόλεμο για τις γεωτρήσεις» είπε.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Λευκωσία υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI, κάνοντας λόγο για αναμφίβολη ψήφο εμπιστοσύν­ης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμε­νων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ του νησιού.

Στο παρελθόν η Ιταλία είχε εκφράσει ανησυχία για την ένταση στην περιοχή, υπογραμμίζ­οντας πως ευθυγραμμί­ζεται πλήρως με τη στάση της Ε.Ε., που θεωρεί παράνομες τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ικανοποίησ­ή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καλεί την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης.

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησ­η μου γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επαναβεβαι­ώνει την αποφασιστι­κότητα για υλοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789, που αφορούν ακριβώς την αποκατάστα­ση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή κατοίκους» δήλωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογρά­φου ότι η Τουρκία φαίνεται να θέτει προσκόμματ­α ακόμη και για τον χώρο διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης είπε «δεν θέλω να σχολιάσω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοπο­ιηθεί η τριμερής συνάντηση οπουδήποτε και αν ήθελε ο γ.γ. να τη συγκαλέσει».

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοπο­ιηθεί η τριμερής συνάντηση οπουδήποτε και αν ήθελε ο γ.γ. να τη συγκαλέσει, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς

Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece