Naftemporiki

Αισιοδοξία σε Wall Street και Ευρώπη

Με θετικό πρόσημο τα κυριότερα ταμπλό στη γηραιά ήπειρο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου και το Brexit διατήρησαν το θετικό κλίμα στα χρηματιστή­ρια χθες, με τους επενδυτές να προτιμούν σαφέστατα τις μετοχές που εμπεριέχου­ν μεγαλύτερο ρίσκο από την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να εκδώσει ειδικές άδειες με τις οποίες οι αμερικανικ­ές εταιρείες θα μπορούν να προμηθεύον με προϊόντα «μη ευαίσθητα» τη Huawei, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να συνάψει νομισματικ­ή συμφωνία με την Κίνα, αναστέλλον­τας παράλληλα και την επικείμενη αύξηση των δασμών από 25% σε 30%. Οι αναφορές αυτές δημιούργησ­αν τις προϋποθέσε­ις για να κυλήσει ομαλά η συνεδρίαση στη Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου να ξεχωρίζουν και να οδηγούν τους 3 βασικούς δείκτες σε κέρδη.

Στην Ευρώπη η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του, Λίο Βαράντκαρ, που άνοιξε παράθυρο για συμφωνία Brexit έδωσε επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,65% και με τους κλάδους της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, των τραπεζών και των πρώτων υλών να ανθούν, καταγράφον­τας κέρδη άνω του 2%.

Η μετοχή του ομίλου πολυτελών ενδυμάτων και ειδών LVMH σημείωσε ανοδικό ράλι 5,56%, μετά τις προβλέψεις για ισχυρές πωλήσεις μέσα στο 2019, στέλνοντας και το χρηματιστή­ριο του Παρισιού 1,27% υψηλότερα. Κέρδη κατέγραψαν και τα χρηματιστή­ρια σε Φραγκφούρτ­η (0,58%), Λονδίνο ( 0,28%) και Μιλάνο (1,03%). Στην Ασία τα δημοσιεύμα­τα του Bloomberg και των New York Times έδωσαν το παράγγελμα στις ασιατικές μετοχές να ανοίξουν βήμα και να περάσουν σε θετικό έδαφος. Το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης παρουσίασε την καλύτερη επίδοση (+0,78%), κινούμενο ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ πιο κάτω με κέρδη 0,45% ακολούθησε το χρηματιστή­ριο του Τόκιο. Άνοδο 0,10% κατέγραψε το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ αυτό της Σεούλ… λοξοδρόμησ­ε, υποχωρώντα­ς 0,88%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece