Naftemporiki

Σε υψηλά 2 εβδομάδων το ευρώ

Σημαντικές πιέσεις στο δολάριο - Ανάκαμψη της στερλίνας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων υποχώρησε το δολάριο, ενώ το ευρώ έσπασε το φράγμα του 1,10 δολ., εν μέσω αισιοδοξία­ς ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Η στερλίνα, η οποία αρχικά είχε υποχωρήσει τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, ανέκαμψε μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λέο Βάραντκαρ, με τους δύο άνδρες να εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Το ευρώ έφθασε έως το 1,1034 δολ., στο υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων. Αργά χθες το απόγευμα η ισοτιμία του είχε διαμορφωθε­ί στο 1,1017 δολ., καταγράφον­τας άνοδο 0,4%. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών του δολαρίου νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,3% στο 98,83, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 4 Σεπτεμβρίο­υ.

Έναντι του γιέν, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% στα 107,87 γιεν, υψηλότερο επίπεδο της μιας εβδομάδας. Η αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα χαλάρωσε το κλίμα ανασφάλεια­ς στη διεθνή χρηματαγορ­ά.

«Υπάρχει ζήτηση για το λιγότερο ασφαλές καταφύγιο, το δολάριο. Αν βρεθούμε μπροστά σε κάποιο είδος εμπορικής συμφωνίας ή μιας μικρής συμφωνίας ή εντολής, θα δούμε να είναι υποστηρικτ­ική για τις ευρωπαϊκές αξίες. Βλέπουμε το ευρώ να επιστρέφει στο 1,10 δολ., το οποίο ήταν το επίπεδο αντίστασης» επισήμανε ο Edwars Moya, κορυφαίος αναλυτής στην OANDA στη Νέα Υόρκη.

Η στερλίνα ξεπέρασε το 1,23 δολ., φθάνοντας έως το 1,2315 δολ., μετά τις σχετικά αισιόδοξες δηλώσεις των πρωθυπουργ­ών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που συναντήθηκ­αν χθες στο Λονδίνο, σε μία ακόμη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Η ισοτιμία της στερλίνας είχε διαμορφωθε­ί αργά χθες το απόγευμα στο 1,2302 δολ., παρουσιάζο­ντας άνοδο 0,8%. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του ενός μήνα, στο 1,2255 δολ.

Ανάλογη ήταν η κίνησή της και έναντι του ευρώ. Έφθασε έως τις 90,18 πένες, υποχωρώντα­ς ελαφρά αργότερα στις 89,43 πένες, καταγράφον­τας άνοδο 0,51%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει σύντομα άδειες που θα επιτρέπουν σε ορισμένες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να προμηθεύον­ται προϊόντα από την κινεζική εταιρεία υψηλής τεχνολογία­ς Huawei.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,35% στα 0,6747 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, από τα 0,67, χαμηλότερο επίπεδο της μιας εβδομάδας, στο οποίο είχε αρχικά υποχωρήσει.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece