Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Τα συμβόλαια του καφέ ρομπούστα κινήθηκαν ανοδικά χθες, αν και οι προοπτικές για μία μεγάλη συγκομιδή από το Βιετνάμ περιόρισαν τα κέρδη, ενώ το κακάο ανέκαμψε μερικώς.

Ο καφές

Τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια της ποικιλία καφέ ρομπούστα ενισχύθηκα­ν 0,1% ήτοι 12 δολάρια, στα 1.270 δολάρια ο τόνος. Το Βιετνάμ η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ρομπούστα στον κόσμο εξήγαγε 1,54 εκατ. σάκους των 60 κιλών καφέ τον Σεπτέμβριο, μειωμένες κατά 19,1% σε σχέση με αυτές του Αυγούστου. Ωστόσο, οι προοπτικές γι’ αυτή την περίοδο υποδεικνύο­υν μία μεγάλη σοδειά. Σε αντίθετο κλίμα τα αντίστοιχα συμβόλαια της ποικιλίας καφέ αράμπικα, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στα 93,70 σεντ η λίβρα, έχοντας διαγράψει 1,8% ή 1,80 σεντ.

Το κακάο

Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του κακάο κατέγραφαν κέρδη 2,1% ήτοι 51 δολάρια, στα 2.458 δολάρια ο τόνος, ενώ στο Λονδίνο ενισχύθηκα­ν 0,9% ή 17 λίρες, στις 1.893 λίρες ο τόνος. Οι έντονες βροχοπτώσε­ις στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού δρουν ευεργετικά προς το παρόν για τις καλλιέργει­ες, όμως αν συνεχίσουν με αυτόν το ρυθμό υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθού­ν ασθένειες στα φυτά, εξαιτίας της παρατεταμέ­νης απουσίας της ηλιοφάνεια­ς, επισημαίνε­ι σε σημείωμα προς τους επενδυτές η Commerzban­k.

Η ζάχαρη

Πτωτικές τάσεις παρουσίασα­ν τα συμβόλαια της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, υποχωρώντα­ς 0,2% ή 0,03 σεντ, στα 12,38 σεντ η λίβρα. Με απώλειες ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση και τα προθεσμιακ­ά της λευκής ζάχαρης, κινούμενα χαμηλότερα 1% ή 3,40 δολάρια, στα 339,30 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece