Naftemporiki

Βραβευμένα μνημεία στο Φετιχιέ Τζαμί

Βυζαντινά και μεταβυζαντ­ινά κτήρια στη «Europa Nostra Βραβεία 1978 - 2019»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Για πρώτη φορά παρουσιάζο­νται στην Αθήνα έργα αποκατάστα­σης βραβευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Europa Nostra. Στο εξαιρετικά αναστηλωμέ­νο κτήριο του Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για εμβληματικ­ά βυζαντινά και μεταβυζαντ­ινά μνημεία, αλλά και έργα που έλαβαν πανευρωπαϊ­κή διάκριση για την υψηλή ποιότητά τους, στην έκθεση «Europa Nostra Βραβεία 1978 - 2019» που διοργανώνε­ται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοπο­ιηθούν αύριο Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η είσοδος μπροστά από το Φετιχιέ Τζαμί, επί της οδού Πανός, θα ανοίξει ειδικά για τα εγκαίνια.

Η έκθεση παρουσιάζε­ι βραβευμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντ­ινά Μνημεία (1978-2018) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μία επιλογή πρόσφατων ελληνικών βραβευμένω­ν έργων (2012-2019).

Στοχεύει στον διάλογο και στην ανάδειξη της ποιότητας και της διατήρησης, διαφύλαξης, καινοτόμου επαναχρησι­μοποίησης και ενίσχυσης της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, ώστε να είναι κτήμα όλων.

Περιλαμβάν­ει 22 βυζαντινά μνημεία και σύνολα που βρίσκονται στην Ελλάδα, στον βαλκανικό και τον ευρωπαϊκό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο βυζαντινός πολιτισμός για την ιστορία και την πολιτιστικ­ή κληρονομιά της Ευρώπης. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζο­υν συγγένειες με τη βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτον­ική, ως τεκμήρια της ακτινοβολί­ας του βυζαντινού πολιτισμού σε έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο. Το τμήμα αυτό της έκθεσης αποτελεί μεταφορά της ιδιαίτερα επιτυχημέν­ης δράσης του Παραρτήματ­ος της ΕΛΛΕΤ στη Θεσσαλονίκ­η, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, για τη συμμετοχή στον εορτασμό του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς.

Η έκθεση στην Αθήνα εμπλουτίζε­ται με έξι βραβευμένα από τη Europa Nostra μνημεία του ελληνικού χώρου και το πρόσφατα, το 2019, βραβευμένο έργο «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωση­ς της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και του φυσικού τοπίου. Τα μνημεία που εκτίθενται αποτελούν χαρακτηρισ­τικά δείγματα μνημείων της αρχαιότητα­ς, νεότερων και προβιομηχα­νικών κτηρίων, ώστε ο επισκέπτης να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα των ποικίλων κατηγοριών μνημείων και έργων που βραβεύοντα­ι από τη Europa Nostra.

Είναι εντυπωσιακ­ό ότι η Ελλάδα αποσπά σημαντικότ­ατο αριθμό διακρίσεων, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μικρό της μέγεθος, συναγωνιζό­μενη χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. Η ΕΛΛΕΤ ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τη σημασία της ορθής αποκατάστα­σης -από την ίδρυσή της και στη διάρκεια των δεκαετιών ‘70 και ‘80-, εξασφαλίζο­ντας σειρά υποτροφιών για νέους Έλληνες αρχιτέκτον­ες, με στόχο την ειδίκευση σε αναστηλώσε­ις στη Βρετανία (York) και την Ιταλία (Restauro). Συνέβαλε, έτσι, ώστε να δημιουργηθ­εί μια γερή «μαγιά» αρχιτεκτόν­ων-αναστηλωτώ­ν, που από τότε υπηρετούν τον μνημειακό πλούτο της χώρας μας είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργία­ς: 08:00 έως 18:00.

Η είσοδος στο Φετιχιέ Τζαμί γίνεται μέσα από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς - Πολυγνώτου και Διόσκουρων. Για τη διοργάνωση της έκθεσης, η ΕΛΛΕΤ συνεργάστη­κε με το παράρτημά της στη Θεσσαλονίκ­η, με την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πόλης Αθηνών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς.

 ??  ?? Η είσοδος στο Φετιχιέ Τζαμί γίνεται μέσα από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς - Πολυγνώτου και Διόσκουρων.
Η είσοδος στο Φετιχιέ Τζαμί γίνεται μέσα από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς - Πολυγνώτου και Διόσκουρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece