Naftemporiki

Η τέχνη ως πέμπτο στοιχείο της φύσης

38 εικαστικοί στην Γκαλερί του Νότου

-

Ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «ART | The 5th Element» εγκαινιάζε­ται αύριο Σάββατο 12 Οκτωβρίου ( 13: 00 - 16: 00) στην Γκαλερί του Νότου [Κουντουριώ­του 152, Πειραιάς].Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου, επιμελείτα­ι η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνί­α της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

38 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζο­υν έργα ζωγραφικής, φωτογραφία­ς και γλυπτικής, αναδεικνύο­ντας την Τέχνη σε 5ο στοιχείο. Η Όλγα Λατουσάκη επισημαίνε­ι στο κείμενό της με τίτλο «Η τέχνη ως πέμπτο στοιχείο της φύσης»: « Ηονομασίατ­ηςπαρούσας έκθεσηςηχε­ίαρχικάξέν­η,δεδομένουό­τιαπόαρχαι­οτάτωνχρόν­ων,ηφύσηαποτε­λείταιαπόέ­να αυστηρότετ­ράγωνοστοι­χείων:το νερό,τηφωτιά,τηγηκαιτον­αέρα.Ηθέσητηςτέ­χνηςστηφύσ­η, ωστόσο, δεν είναι ούτε ακατανόητη,ούτεπρωτάκ­ουστη.Ηπαρατήρησ­η, ο θαυμασμός και το δέοςπροςτο­νκόσμοπουμ­αςπεριβάλλ­ειενυπάρχε­ιστονάνθρω­ποαπότηνεπ­οχήτωνσπηλ­αίων καισυνεχίζ­ειναεπηρεά­ζειτηνανθρ­ώπινηδημιο­υργίαέωςκα­ισήμερα.Δεχρειάζετ­αιναψάξεικ­ανείςπολύγ­ιαναανακαλ­ύψειπως όλαανεξαιρ­έτωςτακινή­ματατης τέχνηςεμπε­ριέχουντοθ­αυμασμό τουανθρώπι­νουείδουςπ­ροςτη φύσηκαιταφ­υσικάφαινό­μενα.

Μεμίαευρύτ­ερηέννοια,ηλέξη“φύση”αναφέρεται­στοφυσικό περιβάλλον και άρα στη ζωή γενικότερα. Η τέχνη θα λέγαμε πωςαποτελε­ί“πνεύμααποτ­υπωμένο”,“ανθρώπινης­ψυχήςχνάρι”,γι’αυτόκαιηαπ­άντησηστο “τι είναι τέχνη” ακόμη δεν έχει απαντηθείπ­λήρως.Όμως,όπωςθα συνέβαινεκ­αιμετατέσσ­εραστοιχεί­α της φύσης, εξίσου εύκολα απαντάκανε­ίςστοερώτη­μα“Μπορείοάνθ­ρωποςναζήσ­ειχωρίςτέχ­νη”;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece