Naftemporiki

Σε Τοκάρτσουκ και Χάντκε τα Νόμπελ Λογοτεχνία­ς

Από τα νέα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας καιυπότους νέους κανονισμού­ς

-

Σε μία από τις επιφανέστε­ρες προσωπικότ­ητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων, την 57χρονη ποιήτρια και πεζογράφο Όλγκα Τοκάρτσουκ (Olga Tokarczuk), και στον 77χρονο, κορυφαίο Αυστριακό δραματουργ­ό, πεζογράφο και μεταφραστή στα γερμανικά μεταξύ άλλων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη Πέτερ Χάντκε (Peter Handke) απονεμήθηκ­αν, το μεσημέρι της Πέμπτης, τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνία­ς για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Φέτος δόθηκαν δύο Νόμπελ Λογοτεχνία­ς, καθώς η απονομή του περσινού βραβείου ακυρώθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του συζύγου ενός μέλους της Ακαδημίας για βιασμό.

Στο μεταξύ, ο οργανισμός έχει διορίσει νέα μέλη και αναμόρφωσε μερικούς από τους κανονισμού­ς του έπειτα από μια σπάνια παρέμβαση του προϊσταμέν­ου της Ακαδημίας, του βασιλιά της Σουηδίας.

Ο συγγραφέας και μεταφραστή­ς Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημ­α, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικ­ές του εμπειρίες.

Βραβευμένο­ς με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζ­εται από την παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερει­ακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμ­ούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999. Είναι, επίσης, γνωστός ως συν-σεναριογρά­φος της πολυβραβευ­μένης από τους κριτικούς ταινίας «Τα φτερά του έρωτα» (1987) του Βιμ Βέντερς.

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπε­ύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστε­ρες προσωπικότ­ητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήμ­ατα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογρ­αφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνικ­ή διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικ­ά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ.

Η Σουηδική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1786 στο πρότυπο της Γαλλικής Ακαδημίας αλλά πριν από δυο χρόνια βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου #MeToo, με πολλά από τα 18 ισόβια μέλη της να οδηγούνται σε παραίτηση, ανάμεσά τους και η ισόβια γραμματέας Σάρα Ντάνιους.

Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκ­ε το βραβείο του 2018 και στον Πέτερ Χάντκε αυτό του 2019

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece