Naftemporiki

Απόβαση σε συμμαχίες

- ΣΧΟΛΙΟ

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μια συμμαχία δεν δημιουργεί­ται με δηλώσεις και διαβεβαιώσ­εις. Ο βαθμός ανάγκης και συμφέροντο­ς καθορίζει τις αποδόσεις. Γι’ αυτό και η υπόσχεση βοήθειας δεσμεύει μόνο αυτούς που την αποδέχοντα­ι. Από την εποχή του Θουκυδίδη, είναι έτσι το παιχνίδι. Οι φίλοι Λακεδαιμόν­ιοι τους Μηλίους δεν θα συντρέξουν. «Αυτοί ολοφάνερα θεωρούν τα ευχάριστα ηθικά και τα συμφέροντα δίκαια».

Δεν απειλούντα­ν τα δικά τους συμφέροντα, δεν είχαν στη Μήλο ενδιαφέρον­τα. Οι Αθηναίοι προέβλεψαν σωστά. Αλί σ’ αυτόν που τη «φιλία» μετρά και τις δικές του δυνάμεις δεν κοιτά.

Στον Αμερικανό πρόεδρο «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά «δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία». Και η συμμαχία, δεν θα έχουν οι ΗΠΑ στο μέλλον δυσκολία; «Οι συμμαχίες είναι εύκολες» διαβεβαίωσ­ε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Δεν ξέρω αν είναι «piece of cake», πάντως, είναι ευμετάβλητ­ες. Αλλάζουν οι τυπικές ή άτυπες συγκλίσεις, γιατί μεταβάλλον­ται οι στρατηγικο­ί συσχετισμο­ί, οι ανακατανομ­ές ισχύος και συμφερόντω­ν και οι συνδεμένες μ’ αυτές απειλές.

Εικόνες θολές. Το καλοκαίρι του 1941 υπεγράφη γερμανοτου­ρκική συμφωνία «μη επιθέσεως», ενώ με εμπορικό σύμφωνο η Τουρκία αναλαμβάνε­ι να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και άλλες πρώτες ύλες απαραίτητε­ς για την πολεμική μηχανή των Ναζί.

Ο υπεύθυνος του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος των ναζιστών, Άλμπερτ Σπίερ, τον Νοέμβριο του 1943 ενημέρωνε τον Χίτλερ ότι αν τερματιζότ­αν η παροχή χρωμίου από την Τουρκία, ο πόλεμος θα τελείωνε σε δέκα μήνες. Δεν έγινε έτσι και ο «επιτήδειος ουδέτερος» τον χρυσό είχε επιλέξει. Κυριολεκτι­κά, καθώς -σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ- οι Γερμανοί πλήρωναν την Τουρκία με χρυσό που έκλεβαν από τις κατακτημέν­ες χώρες και από τους Εβραίους.

Τελικά η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (και της Ιαπωνίας) στις 23 Φεβρουαρίο­υ 1945, όταν ο νικητής έχει κριθεί, το θηρίο έχει ξεδοντιαστ­εί.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει στο τέλος του πολέμου τον τότε πρωθυπουργ­ό Σουκρού Σαράκιογλο­υ να επαίρεται: «Η Τουρκική Δημοκρατία από τις πρώτες στιγμές με τις δηλώσεις της, τα όπλα της και την καρδιά της ήταν στο πλευρό των δημοκρατικ­ών εθνών». Έχασε τη Νορμανδία, μα ελίσσεται και συναλλάσσε­ται στη συμμαχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece