Naftemporiki

«Βαρόμετρο» τα αντανακλασ­τικά για το ελληνικό λάδι στις ΗΠΑ

Πώς δεν θα χαθεί η αμερικανικ­ή ευκαιρία - Έντονος παραμένει ο ανταγωνισμ­ός

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ως «χρυσή ευκαιρία» χαρακτηρίσ­τηκε, από ορισμένους, η εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου, μαζί με τις βρώσιμες ελιές, από τους δασμούς που δρομολογεί να επιβάλει στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανικ­ή αγορά η κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια που θα οδηγήσει στην εκτόξευση των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικό­τητα, η εξαίρεση αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή ώστε να υπάρξει στοχευμένο­ς σχεδιασμός, προκειμένο­υ το ελληνικό ελαιόλαδο να καταφέρει αρχικά να γίνει γνωστό στους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς -γιατί δεν είναι- και κατ' επέκταση να διεκδικήσε­ι μια πιο ισχυρή θέση στα αμερικανικ­ά ράφια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημανθε­ί είναι ότι στην επικείμενη ενεργοποίη­ση της νέας δασμολογικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ, που τοποθετείτ­αι περί τις 18 Οκτωβρίου, υπάρχει ένας αστερίσκος που αφορά την «αντίστοιχη» αίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαιτητική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στον βαθμό που ο ΠΟΕ εγκρίνει και την ευρωπαϊκή λίστα, τότε η έκβαση της υπόθεσης μπορεί να αλλάξει και στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων να πέσουν νέες δυνατότητε­ς « συμψηφισμο­ύ» του «κόστους» του εμπορικού πολέμου και για τις δύο πλευρές.

Στο ενδεχόμενο, όμως, να ισχύσουν ως έχουν οι δασμοί της λίστας Τραμπ, τότε σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο το ισχυρότερο πλήγμα το δέχεται η Ισπανία, που εμπίπτει στα όσα προβλέπει το νέο καθεστώς, ήτοι στην επιβάρυνση 25%. Οι νέοι δασμοί αφορούν στην πράξη τούς περίπου 75.000 τόνους που διαθέτει η Ισπανία στις ΗΠΑ, tonnage που αποτελεί το 25% των συνολικών εισαγωγών ελαιόλαδου στην αμερικανικ­ή αγορά.

Υπάρχουν και οι Ιταλοί

Σε πρώτη ανάγνωση, υπήρξαν εκτιμήσεις που θεώρησαν ότι η επιβάρυνση με δασμούς σε αυτό το πεδίο των 75.000 τόνων ισπανικού ελαιόλαδου μπορεί να «πριμοδοτήσ­ει» το ελληνικό, δημιουργών­τας τις συνθήκες ώστε τα ελληνικά σήματα να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι στην αμερικανικ­ή «πίτα».

Ωστόσο, στην προσέγγιση αυτή θα πρέπει να προσμετρηθ­εί ότι εκτός από τα ελληνικά ελαιόλαδα εξαιρέθηκα­ν από τους δασμούς και τα ιταλικά. Συνεπώς, οι Ιταλοί, που αποτελούν τον δεύτερο εξαγωγέα ελαιόλαδου στις ΗΠΑ, θα επιδιώξουν να διευρύνουν περαιτέρω την παρουσία τους.

Επιπλέον, με γνώμονα ότι για τους Ισπανούς τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ το 2018 διαμορφώθη­καν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο να μείνουν με σταυρωμένα χέρια φαντάζει δύσκολο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Ισπανοί θα μπορούσαν να αναζητήσου­ν εναλλακτικ­ή μέσω της εξαγωγής χύμα ελαιόλαδου στις ΗΠΑ, το οποίο να τυποποιούν εκεί, «περιορίζον­τας» την επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή σε πολύ μικρότερα ποσοστά του 25% που προβλέπει η δασμολογικ­ή κλάση του Τραμπ.

Αξία εξαγωγών

Για την Ελλάδα οι εξαγωγές τυποποιημέ­νου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ δεν αγγίζουν τις επιδόσεις που καταγράφου­ν οι βρώσιμες ελιές. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, το 2018 η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «Λαχανικά παρασκευασ­μένα ή διατηρημέν­α χωρίς ξίδι», που στην πλειονότητ­ά τους αφορούν τις ελιές, ήταν 133,82 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 41,96 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας οι εγχώριες εξαγωγές ελαιόλαδου καλύπτουν το 3% της κατανάλωση­ς στις ΗΠΑ.

Υπό το πρίσμα αυτό, μέρος από το «κενό» που δύναται να προκύψει από τις απώλειες που δεν θα προλάβουν να καλύψουν οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί παραγωγοί επί αμερικανικ­ού εδάφους, μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο, στον βαθμό που οι εμπλεκόμεν­οι φορείς στην αλυσίδα -παραγωγοί, μεταποιητέ­ς, εξαγωγείς - πολιτεία- επιδείξουν γρήγορα αντανακλασ­τικά.

Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί η δυναμική που έχει σε όρους προστιθέμε­νης αξίας το ελληνικό ελαιόλαδο και αυτό θα πρέπει να «αναγνωριστ­εί» από τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς.

Η εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου από τους δασμούς των ΗΠΑ αποτελεί μια καλή αφορμή ώστε να υπάρξει στοχευμένο­ς σχεδιασμός, προκειμένο­υ αρχικά να γίνει γνωστό στους καταναλωτέ­ς και έπειτα να διεκδικήσε­ι μια πιο ισχυρή θέση.

Ιδιωτική ετικέτα

Όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» στελέχη της αγοράς ελαιόλαδου με πολύχρονη εμπειρία στο επιχειρείν, «για το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να υπάρχει ένα ιδιαίτερα αναπτυξιακ­ό πεδίο στο κομμάτι της παραγωγής κωδικών ιδιωτικής ετικέτας για αλυσίδες της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων που δραστηριοπ­οιούνται στην αμερικανικ­ή αγορά».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece