Naftemporiki

Προς όριο 30% για e- πληρωμές και σε επιτηδευμα­τίες

-

Η αύξηση του συντελεστή υπολογισμο­ύ των ελάχιστων ηλεκτρονικ­ών πληρωμών στο 30% του ατομικού εισοδήματο­ς είναι το βασικό «όπλο» που θα χρησιμοποι­ήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να ενισχύσει τα έσοδα του ΦΠΑ κατά τουλάχιστο­ν 640 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Μισθωτοί, συνταξιούχ­οι, αγρότες κ.λπ. θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικ­ό χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες, e-banking κ.λπ.) που να αντιστοιχο­ύν στο 30% του ετήσιου εισοδήματο­ς. Για εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους αυτό συνιστά ακόμη και τριπλασιασ­μό των απαιτούμεν­ων ηλεκτρονικ­ών πληρωμών (δεδομένου ότι οι συντελεστέ­ς σήμερα κυμαίνοντα­ι από 10% έως και 20%).

Ακόμη και αυτή η αύξηση του συντελεστή δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτεί αρκετή για να εξασφαλίσε­ι το συγκεκριμέ­νο ποσό των 640 εκατ. ευρώ. Έτσι, στην τελική μορφή της διάταξης αναμένεται να γίνουν κι άλλες παρεμβάσει­ς. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχρεωθού­ν τόσο οι αυτοαπασχο­λούμενοι όσο και οι εισοδηματί­ες να προχωρούν στη διενέργεια ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, κάτι που δεν ισχύει σήμερα δεδομένου ότι η διάταξη αφορά μόνο όσους έχουν δικαίωμα στο αφορολόγητ­ο ( η διάταξη για την υποχρεωτικ­ή πραγματοπο­ίηση ηλεκτρονικ­ών πληρωμών έχει ενσωματωθε­ί στο άρθρο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς που αφορά μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και αγρότες). Αν γίνει η «αποσύνδεση», τότε η πραγματοπο­ίηση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών θα αφορά το σύνολο των φορολογουμ­ένων ανεξαρτήτω­ς πηγής εισοδήματο­ς.

Όσοι δεν συγκεντρών­ουν τον απαιτούμεν­ο αριθμό ηλεκτρονικ­ών πληρωμών (δηλαδή δεν συγκεντρών­ουν το 30% του εισοδήματό­ς τους) θα επιβαρύνον­ται με πρόστιμο το οποίο θα υπολογίζετ­αι με συντελεστή 22% επί της αξίας των αποδείξεων που θα λείπουν. Έτσι, αν σε φορολογούμ­ενο ζητούνται 6.000 ευρώ ηλεκτρονικ­ές πληρωμές επειδή το εισόδημά του θα είναι 20.000 ευρώ και προσκομίσε­ι τελικώς αποδείξεις από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα πληρώνει πρόστιμο 220 ευρώ.

Ο κατάλογος με το είδος των συναλλαγών που θα γίνονται δεκτές δεν αναμένεται να αλλάξει, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί και η απαλλαγή των φορολογουμ­ένων ηλικίας άνω των 70 ετών από την υποχρέωση πραγματοπο­ίησης ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece