Naftemporiki

Οι τέσσερις ελληνικοί «άσοι» κατά τη διαπραγμάτ­ευση

-

Ποια είναι τα επιχειρήμα­τα που έχει επικαλεστε­ί η ελληνική πλευρά για να πείσει τους δανειστές ότι δεν θα δημιουργηθ­εί κενό την επόμενη χρονιά;

Συνεχώς αλλάζει προς το καλύτερο η «βάση» υπολογισμο­ύ, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Εκεί που οι δανειστές υπολόγιζαν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, τώρα αποδέχοντα­ι πλέον και την παραγωγή υπερπλεονά­σματος η οποία θα οδηγήσει και στην κατανομή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το υπερπλεόνα­σμα εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλέξει το Γενικό Λογιστήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερο προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, τόσο καλύτερη είναι η « αφετηρία » για τον προϋπολογι­σμό του 2020.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων έκλεισε με περισσότερ­ους από 700 χιλιάδες πολίτες να εντάσσοντα­ι τελικώς στη διαδικασία. Εκτός από τη γενναία εισπρακτικ­ή ένεση που έγινε στον προϋπολογι­σμό της φετινής χρονιάς (οι συνολικές εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ), αναμένεται επίσης σημαντική ένεση μέσα στο 2020, καθώς θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων. Επίσης, εκτιμάται ότι εξαιτίας της ρύθμισης μπορεί να αυξηθεί και ο συντελεστή­ς εισπραξιμό­τητας στις τρέχουσες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς ακριβώς επειδή αυτοί οι 700.000 δεν θα θελήσουν να χάσουν τα προνόμια μιας διαδικασία­ς για την οποία πλήρωσαν προκειμένο­υ να ενταχθούν. Τα στοιχεία εκτέλεσης του 9μηνου ( ανακοινώνο­νται αύριο) δείχνουν ότι οι μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν δεν επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων, τουλάχιστο­ν όχι στον βαθμό που θα αναμενόταν από μια « στατική » ανάλυση. Έτσι, τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπεραποδίδ­ουν για έναν ακόμη μήνα, παρά τις μειώσεις των συντελεστώ­ν που έγιναν τον περασμένο Μάιο ( σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια), ενώ θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις και από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ. Για τον τελευταίο, η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι η μείωση του συνολικού βεβαιωθέντ­ος φόρου κατά 22% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του συντελεστή εισπραξιμό­τητας πάνω από το 80% και -τουλάχιστο­ν με βάση τα πρώτα στοιχεία- αυτό επιβεβαιών­εται. Αρκεί να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εγγράψει πολύ συγκρατημέ­νη πρόβλεψη στον προϋπολογι­σμό του 2020 όσον αφορά την απόδοση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι ο φόρος θα αποδώσει 500-600 εκατ. ευρώ λιγότερα μέσα στο 2020 συγκριτικά με το 2019. Για να επιβεβαιωθ­εί αυτό, σημαίνει ότι καμία επιχείρηση δεν θα εμφανίσει αυξημένα κέρδη στη φορολογική δήλωση του 2020, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν θα αποτυπωθού­ν τα κέρδη της χρήσης του 2019 ( έτος ανάπτυξης 2%) και παρά το ότι ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον φετινό. Ο προϋπολογι­σμός του 2020 συντάσσετα­ι αυτή τη στιγμή χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη η όποια θετική επίπτωση από την αναγνώριση του δικαιώματο­ς της ελληνικής πλευράς να χρησιμοποι­ήσει μέρος από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ( ANFAs και SMPs) για την τόνωση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας. Είτε αυτά τα κέρδη χρησιμοποι­ηθούν για να τονωθεί το ΠΔΕ, είτε για να συγκρατηθε­ί σε χαμηλότερα επίπεδα η δαπάνη που έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό ( δεδομένου ότι θα αναπληρωθε­ί από τους πόρους του ΠΔΕ), το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να προκύψει ένα «μαξιλάρι» το οποίο αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη. Έτσι, δημιουργού­νται προϋποθέσε­ις ακόμη και για παραγωγή υπερπλεονά­σματος και μέσα στον προϋπολογι­σμό του 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece