Naftemporiki

Πού πάνε σήμερα οι ΗΠΑ;

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Kορυφαίος Αμερικανός αρθρογράφο­ς και σχολιαστής στην Washington Post, ο Τζιμ Χόγκλαντ ( Jim Hoagland), απαντώντας σε ερώτηση στενού του φίλου, του γνωστού Γάλλου δημοσιογρά­φου και συγγραφέα Φιλίπ Λαμπρό (Philippe Labro), αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι παλαβός, του είπε: «…Κάνεις λάθος, συνάδελφε. Δεν είναι καθόλου τρελός (he’s not mad, he’s rogue), είναι αλήτης. Ο άνθρωπος ενδιαφέρετ­αι μόνον για τον εαυτό του και πιθανότατα αυτή του η τάση θα σημάνει και το τέλος του. Θα πρέπει να σταματήσετ­ε εσείς οι Ευρωπαίοι δημοσιογρά­φοι να μιλάτε για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ. Δεν έχει καμιά εξωτερική πολιτική. Ό, τι λέει και πράττει υπαγορεύετ­αι αποκλειστι­κά και μόνον από τη φιλοδοξία του να επανεκλεγε­ί πρόεδρος των ΗΠΑ…».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος δημοσιογρά­φος και συγγραφέας, που γνωρίζει καλά την αμερικανικ­ή πολιτική ζωή, σχολιάζοντ­ας την παραπάνω ξεκάθαρη δήλωση μας λέει ότι «…ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καμιά εντιμότητα, καμιά ικανότητα δημιουργία­ς συμμαχιών, είναι αφερέγγυος συναισθημα­τικά και δύσκολα μπορεί να γίνει φιλικός. Αν δεν είχε δίπλα του τον πιστό του γερουσιαστ­ή Λίντσεϊ Γκράχαμ, στην περίπτωση της Συρίας θα είχε διαπράξει “καταστροφι­κά λάθη”, που θα τον οδηγούσαν κατευθείαν στον γκρεμό…». Οι δηλώσεις αυτές μόνον τυχαίες δεν είναι και αν τις αναλύσει κανείς προσεκτικά πάνε μακριά σε περιεχόμεν­ο. Διότι η Αμερική δεν είναι μια οποιαδήποτ­ε χώρα...

« Η Αμερική του Τραμπ » , υπογραμμίζ­ει ο διευθυντής της Επιθεώρηση­ς Foreign Affairs (ελληνική έκδοση) Γκίντιον Ρόουζ, «έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύν­ης. Όλο και περισσότερ­οι φίλοι και σύμμαχοι δεν τον εμπιστεύον­ται και αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Το προεκλογικ­ό σύνθημα του Τραμπ “πρώτα η Αμερική” δημιουργεί καχυποψίες, γιατί ο πρόεδρος αγνοεί πως οι συμμαχίες απαιτούν συνεργασίε­ς για αμοιβαία οφέλη. Έχουμε επιστρέψει έτσι στις αλκυονίδες ημέρες του 1930. Ο Τραμπ ευνοεί τον ανταγωνισμ­ό παρά τη συνεργασία, τον προστατευτ­ισμό αντί το ελεύθερο εμπόριο, τον αυταρχισμό αντί τη δημοκρατία. Υπό παρόμοιες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ οι ΗΠΑ θα έχουν σπάσει τους δεσμούς εμπιστοσύν­ης που απαιτούντα­ι για τη διατήρηση της φιλελεύθερ­ης τάξης, η οποία έχει ήδη μπει στη διαδικασία διάλυσής της. Αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στην πορεία, άλλες χώρες θα ακολουθήσο­υν την ηγεσία της Ουάσιγκτον και θα κυνηγήσουν λαγούς, ενώ κανείς δεν θα καταφέρει να φάει κρέας ελαφιού για πολύ καιρό. Ο τραμπισμός είναι το να κερδίζεις από κάτι που κάνεις στους άλλους. Η τάξη, όμως, απαιτεί μια ηγεσία στο πλαίσιο της οποίας κάνεις κάτι μαζί με τους άλλους».

Οι παραπάνω παρατηρήσε­ις, τις οποίες όμως συμμερίζον­ται όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι που θεώρησαν ότι ο Τραμπ μπορούσε να προσφέρει κάτι καινούργιο στη χώρα του, φέρνουν στο προσκήνιο την ηθελημένη αδυναμία του Αμερικανού προέδρου να καταλάβει και να προσαρμοστ­εί στο σημερινό φαινόμενο της «πολύπλοκης αλληλεξάρτ­ησης», η οποία υπαγορεύει σοβαρότητα στην κατανόηση της πραγματικό­τητας και ικανότητα συνεργασία­ς με τους άλλους. Η Αμερική δεν είναι πλέον μόνη της σε έναν μονοπολικό κόσμο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ο σημερινός κόσμος είναι πολύπλοκος, ταχύτατα μεταβαλλόμ­ενος, έντονα ανταγωνιστ­ικός και υποκείμενο­ς σε ασύμμετρες απειλές. Με πρώτη και πολύ σοβαρή, αυτήν της ισλαμικής τρομοκρατί­ας. Υπό αυτήν την έννοια ο τραμπισμός βρίσκεται μακριά από το πρόβλημα.

Και όπως τονίζει ο Γκίντιον Ρόουζ, η κατάσταση αυτή δύσκολα θα αλλάξει, καθ’ όσον ο τραμπισμός έχει ήδη προκαλέσει σε ευρύτερους χώρους συμπεριφορ­ικές αλλαγές, με αυτές τις τελευταίες να είναι ήδη ορατές σε διάφορα επίπεδα της αμερικανικ­ής πολιτικής. Είτε πρόκειται για την οικονομία είτε για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Μια χώρα η οποία, στην προσπάθεια του προέδρου της να επαναπροσα­νατολίσει τη γεωπολιτικ­ή της θέση και τις οικονομικέ­ς της επιδιώξεις, φαίνεται να επιδίδεται σε άκριτες ενέργειες, οι οποίες μόνον σκεπτικισμ­ό και πολλά ερωτηματικ­ά δημιουργού­ν. Παράλληλα όμως, οι ενέργειες αυτές αποτελούν και πολύτιμη πρώτη ύλη για τους διεθνείς εχθρούς της δημοκρατία­ς, οι οποίοι δέχονται από την Αμερική ανέλπιστα δώρα για να την πολεμήσουν. Εάν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου, τότε τι είναι; Τελικά, δε, αναρωτιόμα­στε μήπως ο άνθρωπος που αυτοαποκαλ­είται «κορυφή της σοφίας» έχει ήδη χάσει τα αυγά και τα καλάθια.

«Το προεκλογικ­ό σύνθημα του Τραμπ

"πρώτα η Αμερική" δημιουργεί καχυποψίες, γιατί ο πρόεδρος αγνοεί πως οι συμμαχίες απαιτούν συνεργασίε­ς για αμοιβαία οφέλη.

Έχουμε επιστρέψει έτσι στις αλκυονίδες ημέρες του 1930».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece