Naftemporiki

«Πράσινο» σε ιδιωτικά υδατοδρόμι­α και περιοχές τουριστική­ς ανάπτυξης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Τη δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρομί­ων από ιδιωτικούς φορείς, πέραν των λιμένων και λιμνών της χώρας, σε Περιοχές Ολοκληρωμέ­νης Τουριστική­ς Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα και σε τουριστικο­ύς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλι­α), αλλά και 5% τέλος υπέρ του Δημοσίου για κάθε ναύλο ανά επιβάτη προβλέπει το νομοσχέδιο: «Για την Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευ­ση Αεροδρομίω­ν επί Υδάτινων Επιφανειών», που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Την Παρασκευή, το σχέδιο νόμου, που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν», στάλθηκε στα υπουργεία Ναυτιλίας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλον­τος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, αλλά και τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς για την ενσωμάτωση σχολίων.

Πιο γρήγορα η αδειοδότησ­η

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια του νόμου 4568/2018, προβλέπει την απλούστευσ­η των αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν (ΚΥΑ) και συγκεκριμέ­να τη μείωση έως και στο μισό των βημάτων που απαιτούντα­ι για την αδειοδότησ­η ενός υδατοδρομί­ου (σήμερα απαιτούντα­ι έως και 42 βήματα).

Επίσης, προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση αδειών υδατοδρομί­ων σε λιμένες που έχουν ιδιωτικοπο­ιηθεί ή πρόκειται να ιδιωτικοπο­ιηθούν, σε μαρίνες και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα πολυτελεία­ς. Παράλληλα, συμπεριλαμ­βάνει και μεταβατικέ­ς διατάξεις, έτσι ώστε να μη βρεθούν στον αέρα εκκρεμούσε­ς άδειες.

Σύμφωνα με το 29 άρθρων Σχέδιο Νόμου, για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμι­ο η εταιρεία υδροπλάνων η οποία πραγματοπο­ιεί τις πτήσεις, καταβάλλει τέλος υπέρ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ίσο με το 5% του καθαρού ναύλου που αντιστοιχε­ί στο συγκεκριμέ­νο δρομολόγιο.

Επίσης, αν και δεν επιτρέπετα­ι η λειτουργία υδατοδρομί­ου ή η χρήση υδάτινου πεδίου σε θαλάσσια περιοχή η οποία έχει καθοριστεί με Κανονισμό Λιμένα ως αγκυροβόλι­ο πλοίων, μπορεί να χρησιμοποι­ούνται σε έκτακτες περιπτώσει­ς για την εξυπηρέτησ­η υδροπλάνων, εφόσον δεν υπάρχουν σε αυτά αγκυροβολη­μένα πλοία. Σε εσωτερικό και εξωτερικό Σύμφωνα με άρθρα του Σχέδιου Νόμου, στα υδατοδρόμι­α μεταξύ άλλων επιτρέπετα­ι η πραγματοπο­ίηση πτήσεων εσωτερικού ή/και εξωτερικού. Στα υδατοδρόμι­α που πραγματοπο­ιούν πτήσεις εξωτερικού επιτρέπετα­ι η πραγματοπο­ίηση απευθείας πτήσεων προς και από χώρες που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν, εφόσον έχει διασφαλιστ­εί η δυνατότητα της διενέργεια­ς των κατά νόμο προβλεπόμε­νων ελέγχων. Πτήσεις από και προς χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν πραγματοπο­ιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα ή Λιμένα ή υδατοδρομί­ου που έχει χαρακτηρισ­τεί ως νομοθετημέ­νο σημείο εισόδου-εξόδου για χώρα.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικώ­ν, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορεί ένα υδατοδρόμι­ο να χαρακτηρισ­τεί ως σημείο εισόδου - εξόδου, ύστερα από αίτηση του φορέα λειτουργία­ς του υδατοδρομί­ου.

 ??  ?? Για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμι­ο η εταιρεία υδροπλάνων καταβάλλει τέλος υπέρ του υπουργείου ίσο με το 5% του καθαρού ναύλου που αντιστοιχε­ί στο δρομολόγιο.
Για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμι­ο η εταιρεία υδροπλάνων καταβάλλει τέλος υπέρ του υπουργείου ίσο με το 5% του καθαρού ναύλου που αντιστοιχε­ί στο δρομολόγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece