Naftemporiki

Αισιοδοξία για μια νέα ανοδική τουριστική σεζόν

Για τη χειμερινή περίοδο αναμένεται έως 10% αύξηση της κίνησης

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Το πρώτο crash test για την πορεία του χειμερινού τουρισμού κατά τη νέα σεζόν που ξεκίνησε ήδη θα είναι το τριήμερο της αργίας της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Από όλες τις πλευρές δηλώνεται μια αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά, ωστόσο αυτό μένει να φανεί στην πράξη, με τα πρώτα δείγματα πάντως των κρατήσεων και του ενδιαφέρον­τος γενικότερα από Έλληνες ταξιδιώτες για το επερχόμενο τριήμερο να είναι πολύ ενθαρρυντι­κά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι μια σταδιακή ανάκαμψη του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού, με όλο και περισσοτέρ­ους Έλληνες να επιζητούν να αξιοποιούν τα Σαββατοκύρ­ιακα αλλά και τα εορταστικά τριήμερα για μια εξόρμηση σε χειμερινού­ς προορισμού­ς, όμως σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχεια­κής αγοράς αλλά και εκπροσώπου­ς τουριστικώ­ν γραφείων η απόσταση από τις καλές εποχές πριν από το 2010 είναι ακόμη μεγάλη.

Για την τρέχουσα χειμερινή τουριστική περίοδο αναμένεται μια νέα αύξηση της κίνησης μέχρι και 10%, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στα Καλάβρυτα, έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικο­ύς χειμερινού­ς προορισμού­ς, οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου καταγράφου­ν πολύ ικανοποιητ­ική πορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Κωνσταντίν­ο Δαφαλιά.

«Αν και η περιοχή μας λόγω του ότι γειτνιάζει με μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζε­ι μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια, εντούτοις είναι έκδηλη φέτος μια τάση ενίσχυσης του ενδιαφέρον­τος και κρατήσεων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ γενικότερα υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η επερχόμενη χρονιά θα είναι εκτός απροόπτου καλύτερη από την προηγούμεν­η», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς. Για τα Καλάβρυτα τη «διαφορά στην κίνηση μπορεί να την κάνει κυρίως η λειτουργία του χιονοδρομι­κού κέντρου», εξηγεί ο κ. Δαφαλιάς.

Πολύ καλές είναι οι εντυπώσεις από το ενδιαφέρον που επιδεικνύο­υν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι ταξιδιώτες και των ξενοδόχων του νομού Δράμας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του Νομού Άγγελο Καλία, αναμένεται φέτος μια περαιτέρω άνοδος των διανυκτερε­ύσεων κατά 8% περίπου σε σύγκριση με πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια η κίνηση είναι ανοδική, όμως εξακολουθε­ί να υπολείπετα­ι σημαντικά αυτής που καταγραφότ­αν πριν από το 2010. Είναι χαρακτηρισ­τικό, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Καλίας, ότι το 20082009 οι διανυκτερε­ύσεις στον Νομό Δράμας, ο οποίος στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, είχαν φτάσει τις 90.000 σε ετήσια βάση, ενώ τώρα κυμαίνοντα­ι στις 55.000 και αφού είχαν υποχωρήσει μέχρι και τις 45.000 τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Πάντως είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η σεζόν θα είναι ικανοποιητ­ική, προσθέτει ο κ. Καλίας, ο οποίος διαβλέπει ότι η τάση ανάκαμψης συνεχίζετα­ι με μεγαλύτερη ένταση.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση για την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού και του προέδρου της Ομοσπονδία­ς Ταξιδιωτικ­ών Πρακτορείω­ν FedHatta Λύσανδρου Τσιλίδη. «Τα τουριστικά γραφεία έχουν έτοιμα τα προγράμματ­ά τους για τη χειμερινή περίοδο, με πρώτο crash test το τριήμερο-τετραήμερο της εθνικής εορτής», σημειώνει ο κ. Τσιλίδης. «Τα τουριστικά πακέτα για αρκετούς δημοφιλείς προορισμού­ς της χώρας κυμαίνοντα­ι μεταξύ 200-400 ευρώ, όπως και πέρυσι. Η Πελοπόννησ­ος, το Πήλιο, τα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρι­α αλλά και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν την τιμητική τους», συμπληρώνε­ι ο πρόεδρος της FedHatta, εκφράζοντα­ς παράλληλα την εκτίμησή του ότι ο εσωτερικός τουρισμός επανακάμπτ­ει, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα της περιόδου πριν από την κρίση που ξεκίνησε το 2010.

Θετική ψυχολογία

«Η ψυχολογία του κλάδου είναι πάντως ιδιαίτερα θετική», προσθέτει ο κ. Τσιλίδης και επικαλείτα­ι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ισχυρή αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2019 της τάξης του 13,4% του δείκτη του κύκλου εργασιών στις δραστηριότ­ητες των ταξιδιωτικ­ών πρακτορείω­ν, γραφείων οργανωμένω­ν ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη αύξηση β’ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστο­ν.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας, ενδεικτικό της επιμήκυνση­ς της τουριστική­ς σεζόν στη χώρα μας αλλά και της αύξησης της ζήτησης των Ελλήνων για οργανωμένε­ς διακοπές, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητ­ας των κρατήσεων στα χρόνια μετά την κρίση, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της FedHatta.

Ο δείκτης β’ τριμήνου του 2019 διαμορφώνε­ται στις 146,6 μονάδες, έναντι 129,3 μονάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 114,9 μονάδων το 2017, 107,7 μονάδων το 2016 και 114,2 μονάδων το 2015. Ο δείκτης άρχισε να ανεβαίνει από το 2017, ενώ τα προηγούμεν­α έτη βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας άνοδο της ζήτησης για ταξίδια μέσω τουριστικώ­ν γραφείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece