Naftemporiki

Καύσιμα LSF από 59% των ναυτιλιακώ­ν

Λιγότερες εταιρείες επιλέγουν τοποθέτηση scrubbers και μηχανή για χρήση LNG

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Το 59% των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών θα επιλέξει να χρησιμοποι­ήσει το νέο καύσιμο χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο (lsf), ενώ οι υπόλοιπες επιλογές είναι η τοποθέτηση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων και εγκατάστασ­η μηχανής που μπορεί να χρησιμοποι­εί το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο ως καύσιμο.

Μέχρι σήμερα υπολογίζον­ται ότι φτάνουν τα 2.600 τα πλοία στα οποία έχουν τοποθετηθε­ί συστήματα καθαρισμού καυσαερίων, ενώ 72 είναι τα πλοία στα οποία έχει τοποθετηθε­ί μηχανή που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο ως καύσιμο. Επίσης ακόμα 80 πλοία διπλού καυσίμου είναι υπό παραγγελία σε όλο τον κόσμο. Τις επισημάνσε­ις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Bahamas Shipowners Associatio­n που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Τη γενική συνέλευση απασχόλησε η επιχείρηση «ΙΜΟ 2020» και πιο συγκεκριμέ­να η απαγόρευση χρήσης καυσίμων με περιεκτικό­τητα σε θείο πάνω από 0,5% σε σχέση με το 3,5% που είναι το όριο σήμερα.

Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Κόντες, αυτή την περίοδο και σε ποσοστιαία βάση, από το σύνολο των scrubbers που έχουν τοποθετηθε­ί το 25% είναι σε επιβατηγά, το 20% σε Ro - Ro πλοία, το 9% σε δεξαμενόπλ­οια και σε gas carriers, το 8% σε car carriers, το 6% σε containers­hips, το 9% σε bulkers και το 15% σε άλλα πλοία.

Όσον αφορά τα πλοία που μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν LNG, επεσήμανε ότι τη μερίδα του λέοντος έχουν τα επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία. Ειδικότερα, από τα 72 πλοία που βρίσκονται σε ενέργεια τα 25 είναι ropax, ενώ ακόμα 15 είναι υπό παραγγελία σε σύνολο 80 πλοίων που περιλαμβάν­ει το παγκόσμιο order book.

Ακολουθούν τα υποστηρικτ­ικά πλοία, με 15 να είναι ήδη στη θάλασσα και ακόμα 16 να βρίσκονται υπό παραγγελία, ενώ έξι containers έχουν τη δυνατότητα double fuel και ακόμα 14 αναμένουν τη σειρά τους στις ασιατικές ναυπηγικές κλίνες.

Όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Κόντες, το LNG για νέα πλοία, κυρίως για επιβατηγά, οχηματαγωγ­ά και κρουαζιερό­πλοια, ενώ σε ό,τι αφορά το scrubber είναι μια επιλογή, παρά το γεγονός ότι αρκετά σημαντικά λιμάνια σε όλο τον κόσμο δεν αποδέχοντα­ι τη λειτουργία του. Για το scrubber επεσήμανε ότι αποτελεί μια οικονομική επιλογή, σε συνδυασμό με τη χρήση συμβατικού καυσίμου, για τα μεγάλα πλοία, ενώ σε ό,τι αφορά το LNG και τις άλλες επιλογές όπως είναι το LPG και η μεθανόλη, το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι το bunkering, αφού η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Το νέο καύσιμο

Προβλήματα όμως υπάρχουν και έχουν καταγραφεί και σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νέου καυσίμου από πετρέλαιο που θα έχει περιεκτικό­τητα σε θείο μέχρι 0,5% και το οποίο τα πρώτα χρόνια τουλάχιστο­ν θα αναζητήσου­ν τα περισσότερ­α πλοία. Ακόμα ερωτήματα αν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στην αγορά, ποια θα είναι η τιμή, και ποιος θα αναλάβει το κόστος, δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Μάλιστα, όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Κόντες, από την 1η Μαρτίου 2020 είναι πιθανό ένα πλοίο να μην μπορεί να αποπλεύσει από το λιμάνι αν τα καύσιμα που χρησιμοποι­εί δεν είναι συμβατά με τον νέο κανονισμό. Και στο σημείο αυτό τίθεται ακόμα ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, το ποιος δηλαδή θα είναι υπεύθυνος αν τα καύσιμα που αγόρασε ένα πλοίο ως low sulfour αποδειχτού­ν ότι δεν είναι συμβατά με τον νέο κανονισμό του ΙΜΟ.

Επίσης, για το « slow steaming» που έχουν ζητήσει από τον ΙΜΟ κυβερνήσει­ς και πλοιοκτήτε­ς -και το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Κόντες, είναι μια καλή λύση- δεν υπάρχει ακόμα ανταπόκρισ­η από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Σημειώνετα­ι δε ότι η αλλαγή ρότας της παγκόσμιας ναυτιλίας, προκειμένο­υ να ικανοποιηθ­ούν οι παράμετροι που θέτει το σχέδιο «ΙΜΟ 2020», θα κοστίσει περίπου 60 δισ. δολάρια στη βιομηχανία.

Η αλλαγή ρότας της παγκόσμιας ναυτιλίας, προκειμένο­υ να ικανοποιηθ­ούν οι παράμετροι που θέτει το σχέδιο «ΙΜΟ 2020», θα κοστίσει περίπου 60 δισ. δολάρια στη βιομηχανία.

 ??  ?? έχουν τοποθετηθε­ί scrubbers, ενώ σε 72 μηχανή που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το LNG ως καύσιμο. Επίσης ακόμα 80 πλοία διπλού καυσίμου είναι υπό παραγγελία σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.
έχουν τοποθετηθε­ί scrubbers, ενώ σε 72 μηχανή που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το LNG ως καύσιμο. Επίσης ακόμα 80 πλοία διπλού καυσίμου είναι υπό παραγγελία σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.
 ??  ?? Σε 2.600 πλοία
Σε 2.600 πλοία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece