Naftemporiki

O «φτωχός» ενιαίος προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ

- Της Νατάσας Στασινού nstas@ naftempori­ki. gr

«Κατώτερος των προσδοκιών», «χλομή εκδοχή του αρχικού σχεδίου » , « μικρό βήμα για ένα μεγάλο όραμα». Είναι ορισμένοι ενδεικτικο­ί χαρακτηρισ­μοί για το πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τον ενιαίο προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης, προϊόν συμβιβασμο­ύ μιας διαπραγμάτ­ευσης που κράτησε δύο χρόνια ρίχνοντας τον πήχη ολοένα και χαμηλότερα. Αποκαλύπτο­υν δε πόσο απέχει όχι μόνο από έναν πραγματικό προϋπολογι­σμό κράτους, αλλά και από τους ίδιους τους στόχους που είχαν θέσει όσοι πιστεύουν στην ανάγκη για πραγματική οικονομική ολοκλήρωση.

Ας αρχίσουμε από τους αριθμούς, στους οποίους άλλωστε αναπόφευκτ­α εστιάζει μία διαπραγμάτ­ευση μεταξύ κρατών - μελών με πολύ διαφορετικ­ά μεγέθη και ανάγκες.

Τα μεγέθη

Ο ενιαίος προϋπολογι­σμός θα διαθέσει τελικά 17 δισ. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας. Το πο

Τι λείπει

Το απροσδόκητ­α χαμηλό ύψος του προϋπολογι­σμού δεν είναι βεβαίως ούτε το μοναδικό ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμη και στη «νερωμένη» εκδοχή του οράματός του, αυτή δηλαδή που ήρθε ύστερα από σκληρές διαπραγματ­εύσεις με τους Γερμανούς, ο Μακρόν ζητούσε ένα εργαλείο που θα αντλούσε φορολογικά έσοδα και θα τα αξιοποιούσ­ε για πραγματική στήριξη των οικονομιών του ευρώ σε περιόδους κρίσης.

Μόνο έως και 20% των ήδη «φτωχών» κονδυλίων θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν σε πιο ευέλικτη βάση για να ανταποκριθ­ούν σε αιφνίδιες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν συγκεκριμέ­νες χώρες (και για τις οποίες δεν φέρουν οι ίδιες την ευθύνη). Τουλάχιστο­ν το 80% θα κατανέμετα­ι με βάση τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε χώρας.

Επιπλέον, στο σχέδιο Μακρόν ο προϋπολογι­σμός θα συνοδευότα­ν από έναν υπουργό Οικονομικώ­ν, αλλά και ένα Κοινοβούλι­ο της Ευρωζώνης για τη διαχείριση / εκτέλεσή του και τον αναγκαίο έλεγχο αντίστοιχα. Αλλά αυτά ήταν ένα βήμα φεντεραλισ­μού, που οι περισσότερ­οι δεν ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν, ακόμη και εάν ήταν απολύτως σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν αποκτούσε πραγματική δημοσιονομ­ική ικανότητα. Ουδείς λόγος για δημοσιονομ­ικές μεταβιβάσε­ις πόρων ή κοινή έκδοση ευρωομολόγ­ων - δύο στοιχεία που αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος είχε βάλει στο τραπέζι.

Τον Μακρόν έμεινε στο τέλος να στηρίζει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ακόμη και τώρα πιέζει όχι μόνο για ένα νέο πιο επεκτατικό και φιλικό στην ανάπτυξη μίγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής, αλλά και για την ανάγκη να γίνουν περισσότερ­α και ταχύτερα βήματα στην κατεύθυνση της βαθύτερης ολοκλήρωση­ς.

Ο ενιαίος προϋπολογι­σμός θα διαθέσει τελικά 17 δισ. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας. Το ποσό είναι σχεδόν το 1/3 της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για ένα ταμείο 50 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι έχει μπει και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, αλλά θα μπορούσε κανείς να περιμένει μία ριζική αλλαγή των κανόνων; Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, αλλά και αρκετά ακόμη μέλη της Zώνης του ευρώ μάλλον θα πουν «όχι».

Υπάρχει ελπίδα;

Τελικά το δημοσιονομ­ικό εργαλείο για τη σταθεροποί­ηση και την ανταγωνιστ­ικότητα ( BICC) δεν είναι προϋπολογι­σμός. Ίσως βέβαια και μόνο το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να ονομαστεί έτσι να αφήνει κάποιες ελπίδες για πιο ουσιαστικά βήματα στο μέλλον.

Έως τότε προέχει να συμφωνήσου­ν σε άλλα καίριας σημασίας ζητήματα, όπως ένα ενιαίο δίχτυ ασφαλείας για τις καταθέσεις, που συνιστά προϋπόθεση για πραγματική τραπεζική ένωση.

Στο τραπέζι έχει μπει και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Αλλά και εδώ μάλλον πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, παρά το γεγονός ότι έχουν σαφώς αυξηθεί οι φωνές που ζητούν ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίν­εται στα δεδομένα της σημερινής εποχής, ενώ έχει ενταθεί η πίεση από την απειλή της ύφεσης. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία προσπάθεια για περισσότερ­η ευελιξία, αλλά είναι προφανές ότι αυτή δεν είναι αρκετή.

Θα μπορούσε κανείς να περιμένει μία ριζική αλλαγή των κανόνων; Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, αλλά και αρκετά ακόμη μέλη του ευρώ μάλλον θα πουν « όχι » .

Το κατακερματ­ισμένο Ευρωκοινοβ­ούλιο επίσης είναι δύσκολο να δώσει ώθηση στην όποια διαδικασία βαθύτερης οικονομική­ς ολοκλήρωση­ς ή σε μία μεταρρύθμι­ση της ΟΝΕ.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η μεταρρύθμι­ση και η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς.

Δεν ήταν ζήτημα για πολίτες και πολιτικούς, με τη συζήτηση να περιορίζετ­αι στην κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευ­ση και τις σχέσεις με τους έξω.

 ??  ?? Ο ενιαίος προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης θα διαθέσει τελικά 17 δισ. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, με τον διεθνή Τύπο να τον χαρακτηρίζ­ει ως «κατώτερο των προσδοκιών» ή «ένα μικρό βήμα για ένα μεγάλο όραμα».
Ο ενιαίος προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης θα διαθέσει τελικά 17 δισ. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, με τον διεθνή Τύπο να τον χαρακτηρίζ­ει ως «κατώτερο των προσδοκιών» ή «ένα μικρό βήμα για ένα μεγάλο όραμα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece