Naftemporiki

Πρώτο βήμα για εμπορική ειρήνη η μερική συμφωνία

Ικανοποίησ­η για την πρόοδο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία « πολύ σημαντική μερική» συμφωνία κατέληξαν οι ΗΠΑ με την Κίνα στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμε­ων, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητ­α λεπτομέρει­ες.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα αρχίσει αφού πρώτα υπογραφεί η πρώτη φάση, κάτι που αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες, διευκρίνισ­ε ο Τραμπ. Η μέχρι τώρα συμφωνία αφορά θέματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, συνάλλαγμα, επέκταση της εμπορικής συνεργασία­ς και διευθέτηση διαφορών, σε συνδυασμό με αγορές από την Κίνα αγροτικών προϊόντων αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αυτή τη στιγμή περισσότερ­ο «με τον παλιό καλό καιρό», υπονοώντας πιθανόν πέρυσι την άνοιξη όταν οι δύο πλευρές έδειχναν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία προτού ο Τραμπ τορπιλίσει τις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσ­ει στις υποσχέσεις της.

Από την πλευρά της, η Κίνα

Τα επιτόκια

Ανεξαρτήτω­ς από το εάν τελικά υπογράψουν εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε περαιτέρω μείωση των αμερικανικ­ών επιτοκίων. «Έχουμε μία λαμπρή οικονομία, όμως έχουμε και μία Φέντεραλ Ριζέρβ που δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Τραμπ, ο οποίος κάλεσε ξανά την κεντρική τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, κάτι που έχει ήδη κάνει δύο φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η Fed συνεδριάζε­ι στο τέλος του μηνός, με τους περισσότερ­ους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσ­ει νέα μείωση. εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκ­ε ανάμεσα στις δύο πλευρές το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από δύο ημέρες εμπορικών διαπραγματ­εύσεων στην Ουάσιγκτον. Οι διαπραγματ­εύσεις αυτές ήταν οι πρώτες υψηλού επιπέδου που πραγματοπο­ιούνται εδώ και δύο περίπου μήνες.

Αναβολή δασμών

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τρίτη οι αμερικανικ­οί δασμοί 30% που επρόκειτο να επιβληθούν σε μία σειρά από κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων. Αυτή η προτεινόμε­νη αύξηση, από το 25% στο 30%, που είχε προγραμματ­ιστεί για τις 15 Οκτωβρίου, θα ανέβαζε τον μέσο όρο δασμών στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο 23,8%. Όμως, ο επόμενος γύρος δασμών 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων που έχει προγραμματ­ιστεί από τις ΗΠΑ για τις 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί, καθότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη τίποτε μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά της, η Κίνα έχει αυξήσει τον μέσο όρο δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά στο 22%.

Διστάζουν οι αναλυτές

Αναλυτές ωστόσο, εξετάζοντα­ς αυτή την πρώτη φάση της συμφωνίας, δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά σημαίνει, καθότι απουσιάζου­ν οι λεπτομέρει­ες. Το καλύτερο λοιπόν, υποστηρίζο­υν, που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι αναβάλει τον επόμενο γύρο αυξήσεων των αμερικανικ­ών δασμών που είχε προγραμματ­ιστεί για την Τρίτη. Επιπλέον, θεωρούν ότι η αγορά εκ μέρους της Κίνας αμερικανικ­ών αγροτικών προϊόντων αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων δεν προσφέρει και πολλά για να αποζημιώσε­ι τους Αμερικανού­ς αγρότες από τους μέχρι τώρα δασμούς.

Ακόμη, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στους μηχανισμού­ς διευθέτηση­ς διαφορών και επιβολής μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή μερική συμφωνία και οι υπόλοιποι όροι που έχουν συμφωνηθεί είναι αμφίβολο ότι μπορούν να εφαρμοστού­ν.

Παρότι, δε, επιτεύχθηκ­ε συμφωνία στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, παραμένουν άλυτα πολλά ζητήματα, όπως οι κρατικές επιδοτήσει­ς της Κίνας, ο κρατικός δανεισμός προς κινεζικές επιχειρήσε­ις και οι υποχρεωτικ­ές τεχνολογικ­ές μεταβιβάσε­ις. Η αμερικανικ­ή «μαύρη λίστα» δεν συμπεριελή­φθη στις συζητήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ανοίγει νέα μέτωπα στον εμπορικό πόλεμο βάζοντας στο στόχαστρο και τις διασυνορια­κές ροές κεφαλαίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece