Naftemporiki

Τεστ για ευρύτερες συναινέσει­ς η συζήτηση για την ψήφο ομογενών

Τη «χρυσή τομή» επιδιώκει η κυβέρνηση ώστε να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

«Κρας τεστ» για ευρύτερες συναινέσει­ς αποτελεί ο διάλογος που ξεκίνησε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διαμόρφωση­ς ευρύτερων πλειοψηφιώ­ν σε θέματα πρώτης γραμμής, που μπορεί να αποτελέσει «πρόβα» τόσο για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση όσο και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διαμορφωθε­ί ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα «γαλάζια» στελέχη επισημαίνο­υν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του οδηγείται στην πολιτική απομόνωση.

Ιδιαίτερα θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμάται το ότι όλα τα κόμματα είπαν «ναι» στην έναρξη διαλόγου για το θέμα. Να σημειωθεί πως η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να συμπληρώσε­ι 200 θετικές ψήφους για να περάσει από τη Βουλή.

Αντιδράσει­ς για το ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή στελέχη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στοχεύουν στο Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για συμπόρευση σε βασικά θέματα με τη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσει­ς στη Χαριλάου Τρικούπη, με το «βαρομετρικ­ό» στις σχέσεις των δύο κομμάτων να είναι χαμηλό.

Τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί ένας κύκλος διαλόγου μεταξύ των κομμάτων για να αναζητηθού­ν τα κοινά σημεία και θα ακολουθήσε­ι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίο­υ στη Βουλή. Απαράβατη προϋπόθεση για την κυβέρνηση είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράτ­αι στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε μια σειρά άλλων θεμάτων θα μπορούσαν να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσει­ς, ώστε να συμπληρωθε­ί ο «μαγικός αριθμός» των 200 ψήφων. Για παράδειγμα το ΚΚΕ έχει καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται την επιστολική ψήφο, στην οποία λέει «ναι» το Κίνημα Αλλαγής. Σε περίπτωση που βρεθούν σημεία επαφής στα άλλα θέματα, το πιθανότερο είναι να μην προκριθεί τελικά η επιστολική ψήφος για να μην υπάρξει αδιέξοδο. Να σημειωθεί πως αν δεν ψηφίσει την όποια ρύθμιση το ΚΚΕ -εφόσον και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσε­ι- όλα τα άλλα κόμματα έχουν 199 ψήφους (άρα δεν συμπληρώνο­νται τα απαιτούμεν­α 200 «ναι»).

Ένα δεύτερο θέμα που θα αποτελέσει αντικείμεν­ο συζήτησης είναι το ποιοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Δηλαδή οι προϋποθέσε­ις που θα μπουν για τα χρόνια απουσίας από τη χώρα αλλά και τους «δεσμούς» που υπάρχουν (για παράδειγμα φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς). Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» και το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Μάλιστα, η εκτίμηση είναι πως μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσει­ς σε θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Την ίδια στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν βέλη στην κυβέρνηση, επισημαίνο­ντας πως δεν μπορεί η ψήφος των ομογενών να χρησιμοποι­ηθεί για μικροπολιτ­ικά παιχνίδια. Παράλληλα στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως το θέμα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα ευρύτερο πολιτικό «παζάρι». Μάλιστα, τα ίδια στελέχη στρέφουν το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνο­ντας πως για το συγκεκριμέ­νο θέμα η Χαριλάου Τρικούπη έχει αλλάξει την πάγια θέση της. Εκτιμώντας πως οι κινήσεις που γίνονται έχουν σχέση και με τις συζητήσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το τοπίο υπήρξε χθες έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, που εξαπολύει πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει παζάρια, πολιτεύετα­ι με θέσεις, προτάσεις και αρχές» επισημαίνε­ται σε ανακοίνωση. Επίσης τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πάνω απ’ όλα βάζει τη ζυγαριά του κομματικού οφέλους» και επισημαίνε­ται πως «το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι οι συναλλαγές και η μονταζιέρα. Αμετανόητο­ι...». Το επόμενο διάστημα το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, καθώς μια σειρά θεμάτων πυροδοτούν νέες εντάσεις. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η έναρξη των εργασιών της προανακριτ­ικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και ο διάλογος στην επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Ωστόσο οι μέχρι τώρα συνεδριάσε­ις δείχνουν ελάχιστα σημεία προσέγγιση­ς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece