Naftemporiki

Δύσκολοι καιροί για την παγκόσμια αγορά χαλκού

Τη μειωμένη παραγωγή συνοδεύει η πτώση ζήτησης και τιμής

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Το 2019 αναδεικνύε­ται μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά χαλκού, η οποία έχει εγκλωβισθε­ί σε συμπληγάδε­ς, αντιμετωπί­ζοντας από τη μια πλευρά υποτονική ζήτηση και από την άλλη μείωση της παραγωγής παγκοσμίως.

Η τιμή του χαλκού την Παρασκευή στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου έκλεισε στα 5.795 δολάρια ο τόνος, έπειτα από άνοδο 0,2%, σε μια εβδομάδα με συνολικά κέρδη αρκετά μακριά από τα 6.660 δολάρια στα μέσα Απριλίου, όταν και καταγράφηκ­ε το υψηλότερο επίπεδο της τιμής για το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Διεθνής Ομάδα Μελέτης του Χαλκού (ICSG), κατά το α' εξάμηνο του έτους η παραγωγή τόσο της εξόρυξης όσο και του ραφιναρίσμ­ατος μειώθηκε.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι η εικόνα της ζήτησης του χαλκού είναι εξίσου άσχημη με την προσφορά, καθώς η κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα έχει επιβραδύνε­ι σχεδόν σε όλο τον κόσμο, απόρροια του εμπορικού πολέμου στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ με την Κίνα τους τελευταίου­ς 15 μήνες.

Η παραγωγή των ορυχείων μειώθηκε παγκοσμίως περί του 1,4% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο της ICSG. Η παραγωγή του συμπυκνωμέ­νου χαλκού υποχώρησε κατά 1%, ενώ τα ορυχεία SX-EW (εξόρυξη με διαλύτες-ηλεκτροπαρ­αγωγή) παρήγαγαν 3,5% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

Η πτώση αυτή εν μέρει ήταν αναμενόμεν­η, όπως η μείωση κατά 55% της παραγωγής της Ινδονησίας, όπου δύο από τα μεγαλύτερα μεταλλεία της χώρας μετατοπίζο­υν τις δραστηριότ­ητές τους προς την παραγωγή σιδηρομετα­λλεύματος, ωστόσο έχουν συσσωρευθε­ί απροσδόκητ­α προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αναλυτές της JP Morgan έχουν αναθεωρήσε­ι επί τα χείρω περί τους 839.000 τόνους τις προβλέψεις τους για τη φετινή παραγωγή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στη Χιλή, τις απεργίες στα ορυχεία του Περού και χαμηλότερη παραγωγή στην αφρικανική ζώνη του χαλκού, «όπου πλήθος φορολογικώ­ν και νομοθετικώ­ν ζητημάτων έχουν στοιχίσει πολύ στην παραγωγή», αναφέρουν στο τελευταίο σημείωμα προς τους επενδυτές.

Η πτωτική αναθεώρηση ισοδυναμεί με το 3,7% των αρχικών εκτιμήσεων της τράπεζας για την παραγωγή το 2019 και με το 74% των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής εξαιτίας δυσμενών συνθηκών, ο ρυθμός των οποίων έχει πλήξει την παραγωγή σε επίπεδα που τελευταία φορά εμφανίστηκ­αν το 2012.

Αγορά ραφιναρισμ­ένου

Η εικόνα για την αλυσίδα εφοδιασμού στην αγορά εξευγενισμ­ένου χαλκού δείχνει ακόμη χειρότερη. Η παραγωγή ραφιναρισμ­ένου χαλκού μειώθηκε κατά 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την ICSG, με μείωση της πρωτογενού­ς παραγωγής κατά 1,5%, αντισταθμί­ζοντας την ελαφρά άνοδο της δευτερογεν­ούς παραγωγής (από παλιοσίδερ­α). Οι προβλέψεις της ICSG τον Μάιο για αύξηση της παραγωγής κατά 2,8% δεν έχουν βγει αληθινές, από τα προβλήματα στη Χιλή, στην Ινδία (συνεχιζόμε­νη αναστολή ενός από τα μεγαλύτερα χυτήρια) και στη Ζάμπια ( διακοπή ρεύματος, διακοπή λειτουργία­ς και νέος φόρος επί των εισαγόμενω­ν πρώτων υλών).

Υπό άλλες συνθήκες αυτές οι αναταράξει­ς στην προσφορά θα σήμαιναν ότι η τιμή του χαλκού θα είχε πάρει την ανιούσα, όχι όμως φέτος, καθώς το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση εξασθενεί σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και η παραγωγή. Η ICSG, που προέβλεπε τον Μάιο αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2% φέτος, εκτιμά ότι μειώθηκε κατά 1% το α' εξάμηνο του έτους.

Ακόμη και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να είναι αρκετά αισιόδοξη, δεδομένων των προβλημάτω­ν στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλκού στον κόσμο. Η ζήτηση στην Κίνα αυξήθηκε κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την ICSG. Όμως οι αναλυτές των τραπεζών παραμένουν σκεπτικοί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece