Naftemporiki

Σε υψηλά διμήνου τα ΣΜΕ σιταριού

Ζημιές στις καλλιέργει­ες των ΗΠΑ

-

Τα Συμβόλαια Μελλοντική­ς Εκπλήρωσης σιταριού την Παρασκευή σκαρφάλωσα­ν σε υψηλό περισσότερ­ο των 2 μηνών στο χρηματιστή­ριο του Παρισιού, παίρνοντας ώθηση από το ράλι των αντίστοιχω­ν συμβολαίων στην αμερικανικ­ή αγορά, όπου οι ανησυχίες για ζημιές στις φυτείες από τη χιονοθύελλ­α που πλήττει κύριες καλλιεργητ­ικές περιοχές και η αισιοδοξία από τη θετική πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας έσπρωξε τις τιμές υψηλότερα.

Η τιμή των συμβολαίων αλεσμένου σιταριού με παράδοση τον Δεκέμβριο στην πλατφόρμα της Euronext στο Παρίσι έκλεισε στα 180 δολάρια ο τόνος μετά από άνοδο 1,7%, ενώ προς το τέλος της συνεδρίαση­ς έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τα 180,25 (198,65) δολάρια, ένα υψηλό από τις 31 Ιουλίου.

Η άνοδος αυτή διέγραψε πλήρως τις απώλειες από την προηγούμεν­η συνεδρίαση, τις οποίες προκάλεσαν οι αναθεωρημέ­νες επί τα βελτίω προβλέψεις του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για αύξηση της προσφοράς την τρέχουσα περίοδο.

Οι traders από την άλλη, παρά τις προβλέψεις του USDA, παρακολουθ­ούν με μεγάλο σκεπτικισμ­ό τα έντονα μετεωρολογ­ικά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία έχουν πλήξει τις καλλιέργει­ες σε μικρότερο βέβαια βαθμό σε σχέση με το 2018, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριν­ού καύσωνα στην Ευρώπη.

Η αγορά επί του παρόντος προσπαθεί να αξιολογήσε­ι δυνητικές ζημιές στις καλλιέργει­ες των ΗΠΑ, από τη χειμωνιάτι­κη καταιγίδα που διέρχεται από τις βόρειες περιοχές καλλιέργει­ας.

Στη Γαλλία, οι αγρότες μέχρι τις 7 Οκτωβρίου είχαν συλλέξει το 4% του αναμενόμεν­ου μαλακού σιταριού για τη συγκομιδή του επόμενου έτους, από 1% μία εβδομάδα νωρίτερα, 15% όμως λιγότερο σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα, όπως δήλωσε την Παρασκευή η αγροτική ρυθμιστική αρχή FranceAgri­Mer.

Οι εργασίες στα χωράφια έχουν μείνει πίσω από τις συχνές βροχοπτώσε­ις στη Γαλλία από τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, οι οποίες έβαλαν τέλος σε μία ιδιαίτερα παρατεταμέ­νη περίοδο με ξηρές καιρικές συνθήκες.

Νέα προϊόντα από τη Euronext

Στο μεταξύ η Euronext σχεδιάζει να προσφέρει συμβόλαια εμπορευμάτ­ων τα οποία θα διακανονίζ­ονται σε μετρητά άμεσα, με σκοπό να επεκταθεί σε μία αγορά στην οποία η εταιρεία διαχείριση­ς χρηματιστη­ρίων δεν έχει παρουσία, καθώς τα συμβόλαια που διαπραγματ­εύονται στην πλατφόρμα της στο Παρίσι αποπληρώνο­νται κατά την παράδοσή τους.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία κατά την παρουσίαση σε επενδυτές, η Euronext σκοπεύει να αναπτύξει προϊόντα που θα πληρώνοντα­ι άμεσα, τα οποία είναι πιο ελκυστικά για τους συναλλασσό­μενους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece