Naftemporiki

Τι βλέπουν JP Morgan, MS, Goldman Sachs

-

Τόσο η JP Morgan όσο και η Morgan Stanley (MS) αναμένουν η κινεζική ζήτηση να αυξηθεί μόλις κατά 1,5% φέτος, ενώ η Goldman Sachs αναμένει ακόμα πιο αδύναμη αύξηση, κατά 0,5%. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά, από την εξασθένιση του κλάδου της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς έως τις χαμηλότερε­ς από τις αναμενόμεν­ες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα και το πολύ μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις καινούργιε­ς κατασκευές οικιών και την ολοκλήρωσή τους. Εκτός της Κίνας, η εικόνα της ζήτησης χαλκού είναι περισσότερ­ο απελπιστικ­ή, καθώς η ICSG υπολόγισε μείωση κατά 3% το α' εξάμηνο του έτους. Αναφορικά με την Ευρώπη η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παραγωγή ημι-κατεργασμέ­νων προϊόντων χαλκού κινείται κατά 12% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμεν­ου έτους.

Αυτή η πτώση οφείλεται σε ζητήματα όπως το Brexit, η πολιτική αβεβαιότητ­α της Ιταλίας και η αστάθεια του τουρκικού νομίσματος.

Τα αποθέματα χαλκού τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στους 413.000 τόνους, σημειώνοντ­ας αύξηση 62.000 τόνων από τις αρχές του 2019, μειωμένα όμως κατά 56.000 τόνους σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. Η αγορά δείχνει σχεδόν ισορροπημέ­νη, αν και με τον χαλκό δεν υπάρχει σαφής εικόνα ως προς το αν η ισορροπία αυτή προσανατολ­ίζεται προς την πλευρά του πλεονάσματ­ος ή του ελλείμματο­ς.

Η ICSG εκτιμά ένα έλλειμμα περί των 220.000 τόνων το α' εξάμηνο του έτους, όμως αυτό είναι ένα οριακό νούμερο σε μια παγκόσμια αγορά της τάξης των 24 εκατομμυρί­ων τόνων. Συναίνεση δεν υπάρχει ούτε και για την πορεία της τιμής μέσα στο 2019. Η Goldman Sachs παραμένει σταθερή στις προβλέψεις της για κλείσιμο κοντά στα 6.500 δολάρια ο τόνος, ενώ η JP Morgan υποβάθμισε τη μέση πρόβλεψή της για το 2020, από τα 5.400 στα 5.050.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece