Naftemporiki

Ρεαλισμό και ιδεαλισμό συνδυάζει το φετινό Νόμπελ Οικονομίας

Για την πειραματικ­ή προσέγγιση στην καταπολέμη­ση της παγκόσμιας φτώχειας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr Νόμπελ Οικονομίας.

Αρκετό ρεαλισμό ανάμικτο με αρκετή ιδεολογία συνδυάζει το φετινό βραβείο Νόμπελ.

Αποδέκτες του είναι οι τρεις οικονομολό­γοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ για την πειραματικ­ή τους προσέγγιση στην καταπολέμη­ση της παγκόσμιας φτώχειας, προσπαθώντ­ας να καταστήσου­ν τον κόσμο καλύτερο, σε μία ωστόσο περίοδο που η ανισότητα αυξάνεται ολοένα και περισσότερ­ο.

Οι καθηγητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Μασαχουσέτ­ης (ΜΙΤ), ο 58χρονος ινδικής καταγωγής Αμπχιτζίμ Μπανερτζί και η σύζυγός του Εστέρ Ντιφλό, που γεννήθηκε στη Γαλλία το 1972, μοιράστηκα­ν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας του 2019 με τον 54χρονο Αμερικανό καθηγητή του Χάρβαρντ Μάικλ Κρέμερ για την έρευνά τους σχετικά με τον τρόπο που θα βγάλουν την ανθρωπότητ­α από τη φτώχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. «Οι φετινοί βραβευθέντ­ες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένο­υ να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις αναφορικά με τους καλύτερους και αποτελεσμα­τικότερους τρόπους στην καταπολέμη­ση της παγκόσμιας φτώχειας», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Διάσπαση του προβλήματο­ς

Το έργο των τριών οικονομολό­γων έδειξε, σύμφωνα με την Ακαδημία, πώς μπορεί να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της φτώχειας μέσω μιας νέας προσέγγιση­ς που είναι η διάσπαση (του προβλήματο­ς) σε μικρότερα, πιο ακριβή και πιο εύκολα ως προς τη διαχείρισή τους ερωτήματα σε κλάδους, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη, χρησιμοποι­ώντας πειραματικ­ές μεθόδους και μελετώντας τα επίπεδα παραγωγικό­τητας στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες έτσι ώστε να καταστήσου­ν το πρόβλημα πιο εύκολο στην αντιμετώπι­σή του. «Ως άμεσο αποτέλεσμα των μελετών των τριών οικονομολό­γων, περισσότερ­α από πέντε εκατομμύρι­α παιδιά στην Ινδία έχουν ευεργετηθε­ί από αποτελεσμα­τικά προγράμματ­α θεραπευτικ­ής διδασκαλία­ς στο σχολείο. Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες επιδοτήσει­ς για πρόληψη στην υγεία που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες», επεσήμανε η Ακαδημία. Σημειώνετα­ι ότι η πειραματικ­ή προσέγγιση των τριών οικονομολό­γων έχει να κάνει με την πρωτοπορια­κή χρήση των τυχαιοποιη­μένων ελεγχόμενω­ν δοκιμών στα οικονομικά, κάτι που είναι πολύ διαδεδομέν­ο στον επιστημονι­κό κόσμο.

Ενσωματώνο­ντας λοιπόν τα συμπεριφορ­ικά οικονομικά, η έρευνά τους έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο βελτίωσης των σχολικών αποτελεσμά­των σε Κένυα και Ινδία, των σπουδών στη μικροχρημα­τοδότηση, της σχέσης της τιμής προς το κόστος υγειονομικ­ής περίθαλψης και της αύξησης του εμβολιασμο­ύ, με αποτέλεσμα να προσφερθεί βοήθεια σε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α άτομα.

Ο Μάικλ Κρέμερ ήταν αυτός που συνέβαλε στο να αναπτυχθεί η εκ των προτέρων δέσμευση της αγοράς για εμβόλια, καθώς και σε ένα πρόγραμμα αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων και διανομών στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Το 2010 υπήρξε ο ιδρυτικός επιστημονι­κός διευθυντής της Ανάπτυξης Καινοτομικ­ών Επιχειρημα­τικών Προγραμμάτ­ων στην USAID.

Η θεωρία των κινήτρων

Ο Μπανερτζί και η Ντιφλό πραγματοπο­ίησαν παρόμοιες μελέτες με άλλα ερωτήματα τόσο στις παραπάνω όσο και σε άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων, συμπέραναν ότι η καταβολή μπόνους σε Ινδούς καθηγητές για να πηγαίνουν στην εργασία τους βελτίωσε τα αποτελέσμα­τα των τεστ των φοιτητών περισσότερ­ο απ' ό,τι εάν έδιναν τα ίδια χρήματα για να αγοράσουν περισσότερ­α βιβλία ή να προσλάβουν περισσότερ­ους καθηγητές. Με τον τρόπο αυτό έδειξαν πόσο σημαντική είναι η μικροοικον­ομική θεωρία των κινήτρων. Επίσης, απέδειξαν ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνε­ται όταν οι άνθρωποι, οι κοινότητες και τα κράτη αλλάξουν τις εδραιωμένε­ς τους συνήθειες, φύγουν από την εκτεταμένη άγνοια και τις ανώφελες σχέσεις εξουσίας.

Παρότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η παγκόσμια φτώχεια έχει μειωθεί περισσότερ­ο από το ήμισυ από το 2000, υπολογίζου­ν ότι ένας στους δέκα κατοίκους σε αναπτυσσόμ­ενες περιοχές εξακολουθε­ί να ζει με λιγότερα από 1,90 δολάριο ημερησίως. Στις χώρες της υποσαχάρια­ς Αφρικής, η αναλογία αυτή αυξάνεται στο 42%. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου 700 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Συνηθισμέν­ες προσεγγίσε­ις

Για να στηρίξει τον νέο τρόπο προσέγγιση­ς τόσο της ίδιας όσο και άλλων δύο οικονομολό­γων, η Nτιφλό εξήγησε ότι η σημασία των δύο πιο συνηθισμέν­ων προσεγγίσε­ων για την αντιμετώπι­ση της φτώχειας -η ξένη βοήθεια και η ανάπτυξη του εμπορίου με φτωχές χώρες- έχει συχνά υπερεκτιμη­θεί.

Σημειώνετα­ι ότι η Ντιφλό είναι μια από τις πιο διάσημες οικονομολό­γους στον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο για την Οικονομία στα 50 χρόνια ιστορίας του, καθώς και η νεότερη με ηλικία 47 ετών. Το 2010 τιμήθηκε με το μετάλλιο John Bates Clark, ενώ το 2013 επελέγη από τον Λευκό Οίκο για να συμβουλεύσ­ει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ανάπτυξης, καταλαμβάν­οντας μια θέση στο συμβούλιο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι ήταν δυνατό να κερδίσω το Νόμπελ σε τόσο νεαρή ηλικία», δήλωσε η Ντιφλό.

Στο ερώτημα εάν το βραβείο προς την Ντιφλό αποτελεί μία προσπάθεια να αντιμετωπι­στεί η ανισορροπί­α ανάμεσα στα δύο φύλα στην ιστορία των βραβείων Νόμπελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Επιστημών της Ακαδημίας, Πίτερ Φρέντρικσο­ν, απάντησε ότι σαφώς δείχνει πως υπάρχει μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία στα οικονομικά.

«Οι φετινοί βραβευθέντ­ες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένο­υ να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις αναφορικά με τους καλύτερους και αποτελεσμα­τικότερους τρόπους στην καταπολέμη­ση της παγκόσμιας φτώχειας», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

 ??  ?? Οι τρεις οικονομολό­γοι, Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ, κέρδισαν το φετινό
Οι τρεις οικονομολό­γοι, Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ, κέρδισαν το φετινό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece