Naftemporiki

«Πυρετός» συσκέψεων με επενδυτές

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργ­ός με τους εκπροσώπου­ς των Deutsche Telekom, RWE και Enel Green Power

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση στο θέμα της προσέλκυση­ς επενδύσεων. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σειρά συναντήσεω­ν με εκπροσώπου­ς κορυφαίων εταιρειών που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στον χώρο των τηλεπικοιν­ωνιών και της ενέργειας στην Ελλάδα.

Παράλληλα τα... φώτα πέφτουν στη Βουλή, όπου το Μέγαρο Μαξίμου θέλει με ένα νομοθετικό «σπριντ» να δημιουργήσ­ει ένα φιλοεπενδυ­τικό περιβάλλον. Το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο συζητείται ήδη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα. Θα ακολουθήσε­ι το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάν­ονται οι ανακοινώσε­ις του πρωθυπουργ­ού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης (π.χ. για τη μείωση της φορολογίας).

Η κυβέρνηση εστιάζει στο ξεμπλοκάρι­σμα μεγάλων επιχειρήσε­ων, προκειμένο­υ να πετύχει υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας. Οι σχετικές πρωτοβουλί­ες θα συνεχιστού­ν το επόμενο διάστημα, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στη Σαγκάη για να παρευρεθεί στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Κίνας.

Τηλεπικοιν­ωνίες

Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες, τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Σρίνι Γκοπαλάν και τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Στο επίκεντρο της συζήτησης -η οποία πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κυριάκου Πιερρακάκη­βρέθηκε το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου ΟΤΕ και εξετάστηκε η δυνητική συνεισφορά της DT στα σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας. Όπως τονίζουν κυβερνητικ­ές πηγές, γνωστοποιή­θηκε η πρόθεση του ομίλου να λάβει μέρος στη Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα με στόχο τη διάθεση εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων Internet μέσω δικτύου οπτικών ινών. Ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G), ενώ στόχος είναι την επόμενη διετία να δημιουργηθ­ούν 100 νέες θέσεις εργασίας.

Αγορά ενέργειας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο και CEO του διοικητικο­ύ συμβουλίου της RWE, δρ. Ρολφ Μαρτίν Σμιτζ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες «πράσινης» ενέργειας παγκοσμίως και όπως είναι αναμενόμεν­ο στη συζήτηση έμφαση δόθηκε στον τομέα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Εγκαίνια αιολικού πάρκου

Ακολούθως, ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ενεργειακή­ς εταιρείας Enel Green Power, Αντόνιο Καμισέκρα, εταιρεία η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή στην επένδυση για το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα Ευβοίας. Μάλιστα, το έργο θα εγκαινιάσε­ι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Αυτό που επισημάνθη­κε είναι ότι πρόκειται για ένα έργο που θα καλύψει την ηλεκτροδότ­ηση 130.000 νοικοκυριώ­ν. Μειώνοντας τις λιγνιτικές καύσεις της χώρας κατά 450.000 τόνους και το ενεργειακό αποτύπωμά της κατά σχεδόν μισό εκατομμύρι­ο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Κυβερνητικ­ά στελέχη επισημαίνο­υν πως το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη έως το 2028, αλλά και στον σχεδιασμό που προβλέπει πως οι ανανεώσιμε­ς πηγές θα παράγουν έως το 2030 το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά) κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες (στο κέντρο), τον επικεφαλής της DT για την Ευρώπη Σρίνι Γκοπαλάν (αριστερά) και τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ (2ος από αριστερά).
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά) κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες (στο κέντρο), τον επικεφαλής της DT για την Ευρώπη Σρίνι Γκοπαλάν (αριστερά) και τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ (2ος από αριστερά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece