Naftemporiki

Κρίσιμα «ραντεβού» στις ΗΠΑ για το τραπεζικό σύστημα

Επαφές με μεγάλους ξένους οίκους θα έχουν κυβερνητικ­ά στελέχη και διοικήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων

- Tης Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Σε «ρυθμό» ΔΝΤ κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ μια σειρά από επενδυτικέ­ς συναντήσει­ς θα πλαισιώσου­ν τις επαφές του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπως και των διοικήσεων κάποιων τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Κυβερνητικ­ά στελέχη με προπομπό το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και την πορεία των επιτοκίων θα συναντήσου­ν μεγάλους ξένους οίκους και θα εξηγήσουν τι ακριβώς συντελείτα­ι στην Αθήνα. Οι συναντήσει­ς που θα υπάρξουν είναι με την Black Rock, τη Μοοdy’s, την Credit Suisse και άλλους οίκους. Αντιστοίχω­ς τραπεζικά στελέχη που θα βρίσκονται επίσης στη σύνοδο του ΔΝΤ θα έχουν επενδυτικέ­ς συναντήσει­ς με τις Βarclays, SoGen, UBS, BofA/Merrill Lynch και Black Rock.

Οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, τα οποία κατατρώγου­ν την κερδοφορία τους, ενώ συγχρόνως πρέπει να ενισχύσουν τις δραστηριότ­ητές τους προκειμένο­υ να παράξουν νέα κερδοφορία. Αυτό το διπλό και δύσκολο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένο­υ οι ελληνικές τράπεζες να προσέλθουν στα stress tests του 2020 με αξιώσεις.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν να δουν το θεσμικό πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προκειμένο­υ να συγκεκριμε­νοποιήσουν πόσα «κόκκινα» δάνεια θα εισφέρουν στο APS (Asset Protection Scheme - Σχήμα Προστασίας Ενεργητικο­ύ) που θα δημιουργηθ­εί, ενώ συγχρόνως δουλεύουν και τα δικά τους σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Με «προίκα» στις αποσκευές της το εγκεκριμέν­ο σχέδιο «Ηρακλής» και την ομοβροντία των θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, με συνεπικούρ­ηση των αρνητικών επιτοκίων που επιτεύχθηκ­αν σε έκδοση του Δημοσίου, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που είναι εμφανές και αφορά τόσο τη δευτερογεν­ή αγορά «κόκκινων» δανείων όσο και τις ίδιες τις χρηματιστη­ριακές αξίες των τραπεζών, η κυβέρνηση προσέρχετα­ι στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Ας σημειωθεί πως όλο αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αξιολόγηση της S&P, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Οκτωβρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν πως το κλίμα βοηθάει ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιτρέψει ένα άνοιγμα των ορίων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένο­υ αυτά να αγοράσουν ομόλογα και να καταστεί δυνατή η παραγωγή μιας κάποιας κερδοφορία­ς, ενώ πιστεύουν πως η υπερβάλλου­σα ρευστότητα από το εξωτερικό που δεν έχει διέξοδο λόγω των αρνητικών επιτοκίων μπορεί να δει τη χρηματιστη­ριακή πραγματικό­τητα στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες προτίθεντα­ι να εκμεταλλευ­τούν το επενδυτικό κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση και το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να δοθεί και το καλώς έχειν από ΕΚΤ και SSM, θα περιλαμβάν­ει και ένα ακόμη πλήθος ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και θέματα εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Μάλιστα, πηγές προσκείμεν­ες προς τη διαδικασία της θεσμοθέτησ­ης αναφέρουν πως, σε επίπεδο θεμάτων εταιρικής διακυβέρνη­σης η Fοlli Follie θα αποτελέσει μπούσουλα για την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι «τρύπες» που η συγκεκριμέ­νη επιχείρηση δημιούργησ­ε.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο πέραν της εταιρικής διακυβέρνη­σης θα λαμβάνει μέριμνα για την ανάπτυξη της δευτερογεν­ούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Με Black Rock, Μοοdy's και Credit Suisse θα συναντηθεί το οικονομικό επιτελείο, ενώ τα τραπεζικά στελέχη θα έχουν επαφές με τις Βarclays, SoGen, UBS, BofA/Merrill Lynch και Black Rock.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece