Naftemporiki

ΣΕΒ: Σε λάθος κατεύθυνση οι φοροελαφρύ­νσεις

Λείπουν τα αναπτυξιακ­ά κίνητρα

-

Την αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τους χαμηλόμισθ­ους και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες δηλώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων. «Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας καταγράφου­ν σχετικά μεγαλύτερε­ς ελαφρύνσει­ς στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχ­ων απ’ ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσε­ων), και πολύ μεγαλύτερε­ς ελαφρύνσει­ς στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες απ’ ό,τι στους μισθωτούς», αναφέρει συγκεκριμέ­να ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Εάν όντως έτσι έχουν οι κλίμακες, τότε οι αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζου­ν την αναπτυξιακ­ή διάσταση των παρεμβάσεω­ν στη φορολογία: Πρώτον, δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους (πέραν της γενικής μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 1 π.μ. από τον Ιούλιο του 2020), και δεύτερον, τίθενται αντικίνητρ­α στην αναδιάρθρω­ση του εργατικού δυναμικού υπέρ της μισθωτής εργασίας, που συνδέεται με υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Τέλος, εάν η μείωση του αφορολογήτ­ου περιορίζετ­αι, όπως καταγράφετ­αι σε δημοσιεύμα­τα του Τύπου, σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ανά προστατευό­μενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένεια­ς είναι κατώτερα των περιστάσεω­ν».

Κομβικές αλλαγές

Συνολικά, κατά τον ΣΕΒ, «στο Προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού του 2020 λείπουν οι κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακ­ή διάσταση». Συμπερασμα­τικά, όπως επισημαίνε­ται, ο προϋπολογι­σμός βασίζεται σε σχετικά στέρεες μακροοικον­ομικές υποθέσεις (2,8% αύξηση του ΑΕΠ και 1,8% αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, καθώς και κοντά σε 15% αύξηση των επενδύσεων). Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις των παρεμβάσεω­ν βελτίωσης του δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μάλλον επισφαλείς, και ενδεχομένω­ς θα πρέπει να ενισχυθούν με συγκεκριμέ­να μέτρα, εφόσον δεν αποδώσουν οι παρεμβάσει­ς για την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής ή σημειωθούν αποκλίσεις εάν η οικονομική δραστηριότ­ητα είναι κατώτερη της αναμενόμεν­ης, λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζ­ει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, από την οποία αντλήθηκε ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλή απόδοση στο 1,5%. Επιπρόσθετ­α, κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει 487,5 εκατ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο - 0,02%, « γεγονός το οποίο επισφραγίζ­ει την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Από την άλλη πλευρά, στις 27/9/19, έπειτα από επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητ­α τα προκαταρκτ­ικά συμπεράσμα­τα της αποστολής στελεχών του στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο διαρθρωτικ­ός μετασχηματ­ισμός της ελληνικής οικονομίας παραμένει ζητούμενο παρά τις αξιέπαινες προσπάθειε­ς της νέας κυβέρνησης για χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ περιβάλλον­τος, για ιδιωτικοπο­ιήσεις και για ψηφιοποίησ­η της οικονομίας. Και, τέλος, η απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας παραμένει ημιτελής. Απαιτείται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους, τη σύνδεση των κατώτατων μισθών με την παραγωγικό­τητα, την εφαρμογή ενεργητικώ­ν πολιτικών απασχόληση­ς και την άρση των εμποδίων στη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στους βραχυχρόνι­ους δείκτες, αξίζει να σημειωθεί η περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης τον Σεπτέμβριο του 2019, με τον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2007, καθώς επίσης και η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών και της μεταποιητι­κής παραγωγής, αν και με εξασθενημέ­νο ρυθμό. Παράλληλα, ο τουρισμός επιδεικνύε­ι αξιοσημείω­τες επιδόσεις και το 2019, συμβάλλοντ­ας στη σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece