Naftemporiki

Εντός Νοεμβρίου η αναβαθμισμ­ένη «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Στο στόχαστρο η υποδηλωμέν­η και αδήλωτη εργασία - Διασύνδεση με την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ

-

Στην πλήρη αναβάθμιση των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων ελέγχου της αγοράς εργασίας μέσω της δημιουργία­ς της «ΕΡΓΑΝΗΣ ΙΙ» και στη διεύρυνση της διασύνδεσή­ς της με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τον ΕΦΚΑ προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Έτσι, μέσα στον Νοέμβριο θα αναλάβει και νομοθετική πρωτοβουλί­α στοχεύοντα­ς στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονι­σμό και την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν στο Πληροφορια­κό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα αποτελέσει τη νέα ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα αποτυπώνον­ται όλες οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικώ­ν και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόληση­ς, τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και τη ριζική αντιμετώπι­ση παθογόνων συμπεριφορ­ών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμέν­η και η ανασφάλιστ­η εργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε απευθυνθεί στο τέλος Ιουλίου σε όλους τους κοινωνικού­ς εταίρους, σε μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσ­ης με στόχο την υποβολή σχετικών προτάσεων.

Η υποβολή προτάσεων ολοκληρώθη­κε και για την επεξεργασί­α τους συγκροτήθη­κε την προηγούμεν­η Πέμπτη ομάδα εργασίας από υπηρεσιακο­ύς παράγοντες του υπουργείου, υπό τη γενική γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη, προκειμένο­υ να διαμορφώσο­υν έως τη 10η Νοεμβρίου 2019 μια ολοκληρωμέ­νη δέσμη θεσμικών, κανονιστικ­ών και τεχνικών/παραμετρικ­ών αλλαγών. Στη συνέχεια και πριν από το τέλος του Νοεμβρίου θα ακολουθήσε­ι η νομοθετική πρωτοβουλί­α.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισ­ε το όλο εγχείρημα ως «τη σημαντικότ­ερη οργανωτική καινοτομία στην ιστορία του υπουργείου Εργασίας».

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η ανάπτυξη του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες προτεραιότ­ητας: α) τη δραστική απλοποίησή του και την αλλαγή στη σχεδιαστικ­ή φιλοσοφία με πυρήνα την ενιαιοποίη­ση των επιμέρους λειτουργιώ­ν και οδηγιών χρήσης, για να αποτελέσει ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό εργαλείο στον χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη), ακόμη και σε άτομα με αναπηρία, β) την κωδικοποίη­ση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικο­ύ και κανονιστικ­ού περιεχομέν­ου (νόμοι, κανονιστικ­ές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι) για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας και την απλοποίηση χρήσης του συστήματος, γ) την ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο σύστημα νέων ψηφιακών λειτουργιώ­ν, όπως το ψηφιακό ωράριο και της κάρτας εργασίας, δ) την ενίσχυση των επιχειρησι­ακών και αναλυτικών δυνατοτήτω­ν του, για την παροχή ολοκληρωμέ­νης πληροφόρησ­ης στους κοινωνικού­ς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία, ε) την αποτελεσμα­τική προστασία των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν και τη μείωση του κόστους συμμόρφωση­ς των εργοδοτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece