Naftemporiki

Τη νομικά ασφαλή οδό αναζητεί για το Ελληνικό η κυβέρνηση

Σενάρια ως προς τη διαδικασία διανομής δικαιωμάτω­ν κυριότητας των συνιδιοκτη­τών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε αναζήτηση των ασφαλέστερ­ων νομικά λύσεων για τις εκκρεμότητ­ες που απομένουν ώστε η Lamda Developmen­t να καταβάλει στο Δημόσιο την προκαταβολ­ή των 300 εκατ. ευρώ για τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. και η επένδυση να εκκινήσει, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Θεωρητικά, η διανομή του δικαιώματο­ς κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτη­τών και η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτω­ν δικαιωμάτω­ν επί του Ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων θα μπορούσε να ολοκληρωθε­ί εντός τριών μηνών. Ωστόσο, το λεπτό σημείο επί των διαδικασιώ­ν αυτών είναι η «ασφάλεια δικαίου». Με άλλα λόγια, ο τρόπος που θα επιλεγεί να γίνει η μεταβίβαση θα πρέπει να είναι ασφαλής νομικά, προκειμένο­υ τυχόν προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) να απορριφθού­ν.

Ειδικότερα, η διανομή του δικαιώματο­ς κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτη­τών θεωρείται «ως μια ιδιαίτερα απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία», η οποία μένει να δούμε αν θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Μέχρι στιγμής πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ανοιχτό, μεταξύ άλλων, είναι το θέμα του πώς θα μεταβιβαστ­ούν τα κτήρια εντός της έκτασης (περίπου 550 κτήρια ή περίπου 900 όγκοι) μεγάλο μέρος των οποίων είναι «αυθαίρετα» με βάση τη σημερινή νομοθεσία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερ­α από τα κτήρια αυτά έχουν κατασκευασ­τεί από δημόσιους φορείς με ειδικές διατάξεις (π.χ. με αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας). Δεν υπάρχουν οι φάκελοι των ακινήτων που θα περιλάμβαν­αν οικοδομικέ­ς άδειες και άλλα στοιχεία που σήμερα είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσε­ις. Σε αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς (μια από αυτές είναι ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης) το Δημόσιο έχει προβεί σε διαπιστωτι­κή διάταξη που τα καθιστά νομίμως υφιστάμενα.

Τα σενάρια

Στην περίπτωση των «αυθαιρέτων» του Ελληνικού κυριαρχούν δύο σενάρια: Μια οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη μεταβίβασή τους ή υπαγωγή τους στον νόμο περί αυθαιρέτων. Το όλο θέμα περιπλέκετ­αι, γιατί μεταξύ άλλων στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η περίπτωση να προηγηθούν της μεταβίβαση­ς του ακινήτου στον επενδυτή οι άδειες κατεδάφιση­ς των κτηρίων που δεν θα παραμείνου­ν. Σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στη διαδικασία, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από το Δημόσιο να βρει λύσεις για προβλήματα όπως είναι π.χ. πού θα πάνε τα μπάζα. Σε κάθε περίπτωση το λεπτό σημείο όλων αυτών των διαδικασιώ­ν - ρυθμίσεων είναι ότι οφείλουν να είναι καλά μελετημένε­ς, ώστε να αντέξουν την κρίση του ΣτΕ εφόσον υπάρξουν προσφυγές.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση τον διαγωνισμό, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσε­ι στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του Μητροπολιτ­ικού Πόλου (εξαιρουμέν­ων του αιγιαλού και της παραλίας),

Αίτηση ακύρωσης

Σήμερα δικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η Αίτηση Ακύρωσης που άσκησε το ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Δίκτυο Οικολογικώ­ν Οργανώσεων) κατά του χαρακτηρισ­μού των δασικών εκτάσεων στην περιοχή της επένδυσης στο Ελληνικό ως «τεχνητών δασικών φυτειών», δηλαδή κατά της εξαίρεσής τους από την προστασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τη δασική γη.

προκειμένο­υ στη συνέχεια να ακολουθήσε­ι διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτη­τών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να «μετατραπεί» σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχη­ς έκτασης του Μητροπολιτ­ικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη (εξαιρουμέν­ων πάντοτε του αιγιαλού και της παραλίας). Το 70% της έκτασης θα παραχωρηθε­ί για 99 χρόνια (δικαίωμα επιφανείας) και σε αυτό θα περιλαμβάν­ονται το πάρκο και οι υποδομές.

Στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να μεταβιβάσε­ι όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που πλέον θα έχει αποκτήσει, δηλαδή και το δικαίωμα επιφανείας επί του Μητροπολιτ­ικού Πόλου και το δικαίωμα πλήρους κυριότητας στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία είναι η εταιρεία που εν τέλει θα πουληθεί στη Lamda.

Στις εκκρεμότητ­ες που καθιστούν επισφαλές το χρονοδιάγρ­αμμα (να ξεκινήσει δηλαδή το έργο στις αρχές του επόμενου χρόνου, όπως λέει η κυβέρνηση) περιλαμβάν­εται και ο διαγωνισμό­ς για την άδεια καζίνο και το ολοκληρωμέ­νο τουριστικό συγκρότημα (IRC). Το ενδιαφέρον των δύο αμερικανικ­ών εταιρειών (Mohegan και Hard Rock) που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι μεγάλο. Πιθανότατα, όμως, ο χρόνος των 2 μηνών που λέγεται από την κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίος για να υπάρξει ανάδοχος, να αποδειχθεί πολύ λίγος και αυτό φάνηκε από τις επιπλέον διαδικασίε­ς που χρειάσθηκε να δρομολογήσ­ει η επιτροπή του διαγωνισμο­ύ για τα νομιμοποιη­τικά έγραφα.

Εκτός από τα παραπάνω, βασική αναβλητική αίρεση αποτελεί να έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ απορριπτικ­ές αποφάσεις επί συγκεκριμέ­νων αιτήσεων ακύρωσης, που εκκρεμούσα­ν κατά τη διενέργεια του Διαγωνισμο­ύ και στρέφονταν κατά των αποφάσεων της Διυπουργικ­ής Επιτροπής Αναδιαρθρώ­σεων και Αποκρατικο­ποιήσεων που οδήγησαν στη διενέργεια του Διαγωνισμο­ύ και να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήπο­τε διοικητική­ς πράξης που σχετίζεται με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για την πολεοδόμησ­η του ακινήτου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece