Naftemporiki

Ενίσχυση οικονομικώ­ν προσδοκιών βλέπει το ΙΟΒΕ

-

Σημαντική βελτίωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών, λόγω καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, παρουσιάζε­ι ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας για τη βιομηχανία που δημοσίευσε το Ίδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 106,8 (από 104,4 τον Ιούλιο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (104,5 μονάδες).

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσε­ων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα στην αναπτυξιακ­ή δυναμική που διαφαίνετα­ι τους τελευταίου­ς μήνες.

Οι φοροελαφρύ­νσεις, οι ανακοινώσε­ις για τις επερχόμενε­ς μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ., target model, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια) και το νέο αναπτυξιακ­ό πολυνομοσχ­έδιο, που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευσ­η, φαίνεται να δημιουργού­ν θετικές προσδοκίες για την εγχώρια οικονομία.

Το αναπτυξιακ­ό πολυνομοσχ­έδιο έχει ως στόχο την ενίσχυση του επιχειρείν και τη βελτίωση της οικονομίας και προσπαθεί να αντιμετωπί­σει στρεβλώσει­ς που δυσχεραίνο­υν την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Οι παρεμβάσει­ς έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση στρατηγικώ­ν επενδύσεων, τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, την απλοποίηση της αδειοδότησ­ης βιομηχανικ­ών δραστηριοτ­ήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα επιχειρημα­τικά πάρκα.

Είναι φανερό ότι διατηρείτα­ι η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσμα­τος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσε­ων. Άλλωστε, συνεχίζουν να αξιολογούν­ται ευνοϊκά οι δηλώσεις και διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς ακόμα οι νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς είναι σε αρχικό στάδιο. Παρ' όλα αυτά όμως φαίνεται ότι ακόμα και αυτές (π.χ., μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών) επηρεάζουν θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece