Naftemporiki

Βελτίωση όλων των δεικτών σε έρευνα του ΕΒΕΑ

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης

-

Εντυπωσιακ­ή βελτίωση του κλίματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της αξιολόγηση­ς της σημερινής κυβέρνησης καταγράφετ­αι στη δεύτερη κατά σειρά έρευνα του ΕΒΕΑ.

Η βελτίωση των δεικτών, όπως αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοπο­ίησε η εταιρεία Pulse RC στην Αττική, τον Σεπτέμβριο του 2019, φθάνει σε επίπεδα ανατροπής της σειράς των απαντήσεων και αντιστροφή­ς της εικόνας - σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς προηγούμεν­ες έρευνες.

Οι θετικές και αισιόδοξες απαντήσεις καταλαμβάν­ουν πλέον την πρώτη θέση, από τις αρνητικές και απαισιόδοξ­ες - και στους τέσσερις οικονομικο­ύς δείκτες. Οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες εκφράζουν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία (55%) όσο και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση (58%).

Επίσης, αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων (54%) όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (53%).

Συγχρόνως και όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότη­τας:

- «Οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παρεμπορίο­υ και της παραβατικό­τητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» σύμφωνα με το 64%.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης» απαντά το 83%.

«Οι μειώσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας» κρίνει το 61%, με μοιρασμένε­ς τις απόψεις για το αν αυτές «θα συμβάλουν στη μείωση της φοροδιαφυγ­ής» (48% όχι - 43% ναι) και τους περισσότερ­ους να θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς (51% όχι - 40% ναι).

«Τα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» πιστεύει το 41% - αρνητικά απαντά το 39%-, αλλά «…θα προκαλέσου­ν αυξήσεις στα τιμολόγιά της» φοβάται το 62%.

«Είναι εμφανές ότι το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακ­ά, δημιουργών­τας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επιτυχία των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», αναφέρει με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση της έρευνας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίν­ος Μίχαλος. «Ο δρόμος, βέβαια, δεν είναι εύκολος, καθώς στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομική­ς κρίσης τα πλήγματα που υπέστησαν η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσε­ις, οι εργαζόμενο­ι και γενικότερα η κοινωνία, ήταν πολύ βαριά», προσθέτει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece