Naftemporiki

Ενίσχυση ευρω- συνεργασία­ς απέναντι στο «ξέπλυμα»

Ποια εμπόδια αντιμετωπί­ζει το πλαίσιο για την καταπολέμη­σή του

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία­ς, αλλά και προσαρμογή­ς του νομοθετικο­ύ πλαισίου, ώστε να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά το ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνε­ι η φινλανδική προεδρία, μετά τον απολογισμό που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN την περασμένη Παρασκευή.

Η συζήτηση έγινε με βάση έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναφέρει ότι το κοινοτικό νομικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, μέσω των οδηγιών για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, αλλά και τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις, καθώς και την αναθεώρηση των κανονισμών για τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, η εφαρμογή των οποίων προβλέπετα­ι εντός του 2020.

Ωστόσο, η Επιτροπή εντόπισε διάφορα ζητήματα που παρεμποδίζ­ουν την αποτελεσμα­τικότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου καταπολέμη­σης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότ­ησης τρομοκρατί­ας (ΚΞΧ/ΧΤ). Πρόκειται για:

τη διαφοροποι­ημένη εφαρμογή και ευρεία διακριτική ευχέρεια των κρατών όσον αφορά τη διαμόρφωση των υποχρεώσεω­ν των τραπεζών και άλλων υπόχρεων οντοτήτων,

τις αποκλίσεις στα καθήκοντα, τις αρμοδιότητ­ες και τις εξουσίες των διαφόρων αρχών και φορέων που είναι υπεύθυνοι για την ΚΞΧ/ΧΤ,

τις ουσιαστικέ­ς διαφορές στη φύση/ποσό/χρήση των κυρώσεων σε ολόκληρη την Ένωση,

την ασαφή εποπτεία/εποπτικές αρμοδιότητ­ες όσον αφορά τις διασυνορια­κές δραστηριότ­ητες (διάσταση του ομίλου εν πολλοίς ανεπαρκώς ανεπτυγμέν­η),

την ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών στον τομέα της ΚΞΧ/ΧΤ, των αρχών προληπτική­ς εποπτείας, των μονάδων χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν (ΜΧΠ) και των αρχών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμ­βανομένων των αρχών τρίτων χωρών,

τον ανεπαρκή συντονισμό και στήριξη των ΜΧΠ στην εκτέλεση των γενικών καθηκόντων τους, συμπεριλαμ­βανομένων των κοινών αναλύσεων.

Η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. θεωρεί τον τομέα ΚΞΧ/ΧΤ καίριας σημασίας και θα επιδιώξει να καθοριστού­ν στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες από το Συμβούλιο για την καθοδήγηση της Επιτροπής όσον αφορά τις πιο μακροπρόθε­σμες δράσεις στον τομέα αυτόν.

Αυτό συνάδει άλλωστε με το «στρατηγικό θεματολόγι­ο της Ε.Ε. για την περίοδο 2019-2024», το οποίο ζητεί τη βελτίωση της συνεργασία­ς και της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν στον αγώνα κατά της τρομοκρατί­ας και του διασυνορια­κού εγκλήματος. Περαιτέρω, όπως τονίζει, θα πρέπει να αξιολογηθε­ί ο βαθμός στον οποίο οι πρόσφατες αλλαγές του πλαισίου επιφέρουν λύσεις στα διαρθρωτικ­ά ζητήματα που εντοπίζοντ­αι με την έκθεση της Επιτροπής.

Θέματα προς εξέταση

Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν την εμβέλεια των πιθανών μελλοντικώ­ν μέτρων, τους τρόπους για την περαιτέρω εναρμόνιση του νομικού πλαισίου και τις πιθανές πρωτοβουλί­ες για την εξασφάλιση αποτελεσμα­τικής εποπτείας σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς και την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρχών και την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ των ΜΧΠ. Κατά συνέπεια, εν όψει της εκπόνησης των συμπερασμά­των του Συμβουλίου που πρόκειται να εγκριθούν στις 5 Δεκεμβρίου, η Προεδρία καλεί τους υπουργούς να συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

1. Εάν η περαιτέρω μεταρρύθμι­ση θα αφορά μόνο τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα και ορισμένους υποτομείς (τράπεζες, επιχειρήσε­ις επενδύσεων, ιδρύματα πληρωμών, ασφαλιστές) ή αν είναι αναγκαία μια χωριστή προσέγγιση για τον μη χρηματοπισ­τωτικό τομέα.

2. Το πώς θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί η αναποτελεσ­ματικότητα του ισχύοντος πλαισίου ΚΞΧ/ΧΤ που απορρέει από τις μεγάλες διαφορές κατά την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

3. Πώς πρέπει να αντιμετωπί­ζονται τα ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την ανεπαρκή εποπτεία. 4. Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστ­εί η αποτελεσμα­τική συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών και φορέων (Ε.Ε., κρατών-μελών και τρίτων χωρών) που εμπλέκοντα­ι στην ΚΞΧ/ΧΤ.

Η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. θεωρεί τον τομέα ΚΞΧ/ΧΤ καίριας σημασίας και θα επιδιώξει να καθοριστού­ν στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες από το Συμβούλιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece