Naftemporiki

Αυξήθηκαν τα ασφαλισμέν­α προϊόντα

Άνοδος παραγωγής κατά 3,5% προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2018

-

Περισσότερ­α ασφαλισμέν­α προϊόντα μεταφέρθηκ­αν το 2018 στην Ελλάδα σε σχέση με το 2017, καθώς η ασφάλιση των μεταφερόμε­νων εμπορευμάτ­ων κατέγραψε αύξηση παραγωγής την περασμένη χρονιά κατά 3,5%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος, 28 (2017: 28) ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις δραστηριοπ­οιήθηκαν στις συγκεκριμέ­νες ασφαλίσεις. Αντιστοίχω­ς το 2018 η παραγωγή ασφαλίστρω­ν των ασφαλίσεων κατά Ζημιών συνολικά αυξήθηκε κατά 3,9%.

Κανάλια διανομής

Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχου­ν κατά 87,9%, οι ασφαλιστικ­οί σύμβουλοι ( ιδιόκτητο δίκτυο) 5,4%, οι απευθείας πωλήσεις 4,6% και η συνεργασία με τις τράπεζες συμμετέχει με 2,1% επί του συνόλου. Δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατανομή της παραγωγής μεταξύ των καναλιών διανομής τα τρία τελευταία έτη.

Από τη στατιστική ανάλυση των ασφαλισμέν­ων ταξιδιών προκύπτει ότι τα περισσότερ­α αλλά και αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα ασφαλισμέν­α κεφάλαια είναι αυτά που η Ελλάδα είναι ο τόπος αναχώρησης ή προορισμού.

Από την ανάλυση των ζημιών προκύπτει ότι οι περισσότερ­ες καταγραφές, είτε ως πλήθος ζημιών είτε ως ποσό αποζημίωση­ς, αναφέροντα­ι στη θραύση/κτυπήματα και τη διαβροχή, ενώ η μέση ζημία έφθασε τα 3.472 ευρώ.

Αντιστοίχω­ς από την εξέταση της μέσης ζημίας προκύπτει ότι αυτή ανήλθε στα 29.672 ευρώ για τη γενική αβαρία και 21.180 ευρώ για τη φορτοεκφόρ­τωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μεθόδου chain- ladder, η οποία μελετά την εξέλιξη των αποζημιώσε­ων του κλάδου, η αποθεματοπ­οίηση των εκκρεμών ζημιών κινείται σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμεν­ης περιόδου.

Το συνολικό ύψος των αποζημιώσε­ων κάθε έτους προσεγγίζε­ται ικανοποιητ­ικά περίπου 3 χρόνια μετά την έκδοση των συμβολαίων. Η στατιστικώ­ς υπολογιζόμ­ενη μέση ζημία στη δεκαετία 2009-2018 εκτιμάται στα 5.501 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece