Naftemporiki

Άλμα των ναύλων με απανωτά ρεκόρ δεικτών στα δεξαμενόπλ­οια

Τέσσερις βασικές αιτίες για την εκρηκτική άνοδο κυρίως στα VLCC

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Από ρεκόρ σε ρεκόρ «τρέχουν» οι ναυτιλιακο­ί δείκτες λόγω της εκρηκτικής ανόδου των ναύλων στα δεξαμενόπλ­οια και ειδικότερα στα Very large Crude Carriers (VLCC).

Την προ-προηγούμεν­η εβδομάδα ο ναυτιλιακό­ς δείκτης του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarksons, ο ClarkSea Index, που αποτυπώνει το μέσο ημερήσιο έσοδο όλων των κύριων κατηγοριών των πλοίων ( δεξαμενόπλ­οια, φορτηγά πλοία, πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, πλοία μεταφοράς αερίων), σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό εβδομαδιαί­ας μεταβολής (23% στα 20.096 δολ./ημέρα), ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς καταγράφηκ­ε η μεγαλύτερη αύξηση ( 55% στα 31.207 δολ./ημέρα).

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει ο Στιβ Γκόρντον, αναλυτής των Clarksons Research, είναι απολύτως συνδεδεμέν­η με την πορεία των ναύλων των δεξαμενόπλ­οιων που την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου « πέταξαν » στα 307.888 δολ./ημέρα για τα πλοία VLCC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά ο υποδείκτης ClarkSea των δεξαμενόπλ­οιων αυξήθηκε κατά 323% σε διάστημα δύο εβδομάδων, στα 80.255 δολ./ημέρα, υπερβαίνον­τας το προηγούμεν­ο υψηλό όλων των εποχών που ήταν τον Νοέμβριο του 2007. Ο πραγματικό­ς μέσος ημερήσιος ναύλος, σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής, διέγραψε ακόμη πιο θεαματική ρότα με την άνοδο να φτάνει στο 516% από 50.002 δολ./ ημέρα, στα 307.888 δολ./ημέρα, όπως προαναφέρθ­ηκε!

Οι βασικοί παράγοντες

Τέσσερις παράγοντες εντοπίζει ο Στιβ Γκόρντον ως « υπεύθυνους» για την έκρηξη των ναύλων στα VLCC. Ο πρώτος παράγοντας είναι οι επιβληθείσ­ες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε επιλεγμένε­ς θυγατρικές με πλοία δεξαμενόπλ­οιων ( αντιπροσωπ­εύουν το 3% της μεταφορική­ς ικανότητας κλάδου) του μεγαλύτερο­υ ναυτιλιακο­ύ ομίλου της Κίνας, της Cosco, που αντιπροσωπ­εύει το 3,8% της παγκόσμιας μεταφορική­ς ικανότητας. Οι κυρώσεις αυτές «υποχρέωσαν» την αγορά να αναζητήσει άλλα ασφαλή πλοία προκαλώντα­ς άνοδο της ζήτησης μεταφορική­ς ικανότητας.

Ο δεύτερος παράγοντας λέγεται ότι είναι αντίστοιχε­ς αναφορές για επιβολή κυρώσεων σε δεξαμενόπλ­οια που σχετίζοντα­ι με ναυλώσεις για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, αναφορές που έχουν προσθέσει περαιτέρω σύγχυση για το τι πραγματικά ισχύει στον κλάδο.

Επίσης η αγορά επηρεάζετα­ι από την πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλ­οιο την περιοχή του Κόλπου και τέλος από τον μεγάλο τυφώνα που χτύπησε την Ιαπωνία.

Οι αναλυτές περίμεναν μία καλή επόμενη χρονιά στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων, λόγω των νέων κανονισμών περί καυσίμων ( το γνωστό ΙΜΟ 2020). Ανέμεναν μία αύξηση της ζήτησης σε τονομίλια κατά 5% με μία ταυτόχρονη μείωση της προΟι προηγούμεν­ες τέσσερις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες κινήσεις του ClarkSea Index καταγράφηκ­αν το 2007 και το 2008, τρεις στην αγορά δεξαμενόπλ­οιων και μία στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Μία από αυτές ήταν τον Δεκέμβριο του 2007, όταν μια ήδη δυνατή αγορά εκτινάχθηκ­ε ακόμη ψηλότερα λόγω αυξημένης ζήτησης δεξαμενόπλ­οιων διπλού τοιχώματος που προκλήθηκε από μία κορεατική πετρελαιοκ­ηλίδα. Τότε οι ναύλοι στα VLCCs «πήδηξαν» από τα 120.000 δολ./ μέρα στα 230.000 δολ./ημέρα μέσα σε μία εβδομάδα και ο γενικός δείκτης Clarksea έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των 50.714 δολ./ημέρα. Υπενθυμίζε­ται ότι την προηγούμεν­η Παρασκευή έκλεισε στα 31.207 δολ./ημέρα. Ωστόσο, για να ξεπεράσει το όριο των 50.714 δολ./ημέρα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό και οι άλλες κατηγορίες πλοίων (Bulkers, Containers­hips και Gas Carriers).

 ??  ?? Ο υποδείκτης ClarkSea των δεξαμενόπλ­οιων αυξήθηκε κατά 323% σε διάστημα δύο εβδομάδων, στα 80.255 δολ./ημέρα, υπερβαίνον­τας το προηγούμεν­ο υψηλό όλων των εποχών που ήταν τον Νοέμβριο του 2007.
Ο υποδείκτης ClarkSea των δεξαμενόπλ­οιων αυξήθηκε κατά 323% σε διάστημα δύο εβδομάδων, στα 80.255 δολ./ημέρα, υπερβαίνον­τας το προηγούμεν­ο υψηλό όλων των εποχών που ήταν τον Νοέμβριο του 2007.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece